Tot mai puţini români îşi pot cumpăra case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile nu mai acordă finanţare integrală, chiar dacă valoarea locuinţelor scade continuu. Criza economică din sectorul imobiliar îi afectează în special pe imigranţi. Românii

Băncile nu mai acordă finanţare integrală, chiar dacă valoarea locuinţelor scade continuu. Criza economică din sectorul imobiliar îi afectează în special pe imigranţi.

Românii care îşi cumpără apartamente sunt din ce în ce mai puţini, chiar dacă preţul acestora a scăzut. Situaţia se datorează băncilor, care refuză să finanţeze cumpărătorul cu întreaga sumă necesară achiziţionării locuinţelor.

Banca Populară acordă 80% din valoarea apartamentelor, deoarece multe persoane care au primit credite de 100% în 2007 nu şi-au putut plăti ratele. În Madrid, apartamentele costă cu 8,1 % mai puţin decât în luna decembrie a anului trecut. Totuşi, agenţiile imobiliare încheie mult mai puţine tranzacţii.

Situaţia va mai dura câţiva ani

Pablo Cruz Caldera, patronul companiei "Inmobiliaria Embajadores", este de părere că această situaţie a fost generată de criza economică prin care trece Spania.

Salariile au crescut foarte puţin în ultimii trei ani, iar preţurile la alimente şi la transport aproape s-au dublat. "Preţul de vânzare al apartamentelor a scăzut, dar foarte puţini îşi mai pot permite să cumpere locuinţe acum", a afirmat Pablo.

Anton Codreanu (28 de ani), originar din Călăraşi, este de opt ani în Madrid, unde a terminat Facultatea de Informatică. De trei ani, el lucrează ca designer de pagini web. Românul are un salariu de 2.200 de euro, dar nu poate obţine un credit imobiliar.

El locuieşte cu părinţii şi doreşte să îşi cumpere un apartament. "Am depus dosarul pentru o ipotecă de 100% la toate băncile din Madrid, dar nu a fost acceptat de niciuna", afirmă Anton. Specialiştii din sectorul imobiliar sunt de părere că această situaţie va dura cel puţin doi ani, timp în care preţul locuinţelor va fi în continuă scădere.

Contract nelimitat

Pentru a acorda un credit imobiliar, băncile cer contract de muncă pe perioadă nedefinită, vechime la locul de muncă de cel puţin un an şi adeverinţe salariale pe ultimele trei luni. Rata lunară nu trebuie să depăşească mai mult de 30% din salariu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite