Românii sunt discriminaţi. Dar sunt ei toleranţi ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discriminarea pe criterii etnice este cea mai întâlnită în Europa
Discriminarea pe criterii etnice este cea mai întâlnită în Europa

În ultimii doi ani, numărul incidentelor cu tentă rasistă a crescut în Europa. Emigranţii români sunt şi ei, uneori, victimele acestora.

Potrivit unui raport recent prezentat de către Reţeaua Europeană împotriva Rasismului (ENAR), atacurile violente cu tentă rasistă s-au înmulţit în mod îngrijorător în Spania şi în restul ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE), pe durata anului 2008, odată cu declanşarea crizei economice globale. S-a semnalat, de asemenea, o creştere a popularităţii partidelor politice a căror ideologie se bazează pe lupta „anti-imigraţie".

După cum s-a arătat în acelaşi studiu, minorităţile etnice şi religioase au suferit discriminări şi „obstacole zilnice", în aproape toate sferele sociale, dar mai ales în ceea ce priveşte găsirea unei locuinţe şi a unui loc de muncă.

Studiul realizat de ENAR a fost făcut pe baza datelor furnizate de către organizaţiile non-guvernamentale (ONG) care activează pe teritoriul statelor membre ale UE, cu scopul de a analiza situaţia reală a rasismului în Europa.

Situaţia în România

Chiar dacă românii din străinătate vorbesc deseori despre discriminarea la care sunt supuşi în ţările de adopţie, organizaţiile non-guvernamentale internaţionale trag, an de an, de mânecă, autorităţile de la Bucureşti pentru puţinele eforturi pe care le fac pentru a combate asemenea manifestări în ţara noastră. Ţiganii şi minorităţile sexuale sunt cele mai adesea victime ale discriminării în România, se arată în aproape toate rapoartele anuale ale Amnesty International din ultimii ani.

Conform barometrului relaţiilor interetnice realizat în 2009 în cadrul programului S.P.E.R., citat de adevarul.ro, copiii romi nu ar trebui să se joace cu copii români - considera 23.1% dintre majoritari, iar 18,7% încă mai cred că aceştia nu ar trebuie să înveţe în aceeaşi clasă. În plus, unele din cele mai comune expresii folosite de români, inclusiv în interacţiunea cu copiii, sunt „Te îneci ca ţiganul la mal" (în proporţie de 85%) sau „Dacă nu eşti cuminte te dau la ţigani" (în proporţie de 75%).

Spune-ţi şi tu părerea pe adevarul.es! Românii sunt deseori discriminaţi, dar sunt ei la rândul lor toleranţi?

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite