6.400 de români au apelat în acest an la cantina socială din Castellon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profilul românului care solicită ajutorul Azilului de Noapte şi al Cantinei Sociale din Castellon, este "bărbat, sub 40 de ani, necăsătorit şi, în cele mai multe cazuri,

Profilul românului care solicită ajutorul Azilului de Noapte şi al Cantinei Sociale din Castellon, este "bărbat, sub 40 de ani, necăsătorit şi, în cele mai multe cazuri, alcoolic", spune Carmen Sapina, asistent din cadrul Adăpostului pentru Adulţi. În general, este vorba despre persoane care au venit de puţin timp în Spania, nu au un adăpost, nici un loc de muncă şi îşi exprimă foarte greu doleanţele deoarece nu cunosc limba spaniolă.

"În acest an, din cele 10 928 de persoane care au beneficiat în acelaşi timp de cazare şi masă, 18% au fost de naţionalitate română, adică aproximativ 2 000 de oameni. Cei care au solicitat doar o masă caldă au fost în număr de 22 553, dintre care 30%, respectiv 6371 au fost români", completează Carmen Sapina.

Centrul dispune de 39 de locuri de cazare, dintre care 31 pentru bărbaţi şi 8 pentru femei şi oferă o masă caldă pentru un maxim de 66 de persoane zilnic.

În adăpost se poate locui cel mult 7 zile. "Timpul de cazare se poate prelungi în cazul în care respectiva persoană îşi găseşte un loc de muncă, până la data primului salariu", a declarat Carmen Sapina.

"Am venit să-mi spăl copiii şi mi-au dat şi de mâncare"

Căminul social nu are doar serviciu de cazare şi masă, ci este şi un loc în care persoanele nevoiaşe primesc îmbrăcăminte şi produse alimentare sau au ocazia să facă un duş şi să-şi spele hainele.

"Sunt în Spania cu soţul, cei doi copii şi soacra şi locuim într-o casă părăsită dintr-o livadă de portocali", spune Anuţa Mihai. "Am auzit de acest loc acum câteva zile şi am făcut drum lung până aici pentru că vreau să-mi spăl copiii şi să mănânc ceva gătit", completează femeia. Anuţa spune că nu vrea să se mai întoarcă în ţară pentru că aici o duce mai bine. "Mi-am vândut garsoniera pentru a plăti o datorie de la bancă şi mi-au mai rămas bani să vin în Spania; aici, de bine de rău, cel puţin am unde să pun capul noaptea", zice Anuţa.

Tănasă Constantin locuieşte tot într-o casă părăsită, în apropierea gropii de gunoi a oraşului. "Musai trebuie să mă duc în România că mă lasă nevasta şi nu-mi mai văd copilul", spune acesta. "Am venit să mănânc ceva şi pe urmă să văd cum fac rost de 72 de euro să plătesc autocarul până acasă".

Căminul Social este finanţat de către Fundaţia Caritas şi de Primăria Castellon, fiind singurul adăpost din localitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite