O româncă îi hrăneşte pe spaniolii săraci chiar la ei în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elvira Croitoru, preşedinta Asociaţiei Românilor din Malaga sursa:La Opionion de Malaga
Elvira Croitoru, preşedinta Asociaţiei Românilor din Malaga sursa:La Opionion de Malaga

Asociaţia înfiinţata de Elvira Croitoru în Malaga ajută cu alimente familiile sărace din localitate. Dacă la început, iniţiativa era destinată românilor, acum sunt mai mulţi spanioli decât români care beneficiază de aceste ajutoare.

Elvira Croitoru a plecat din ţara sa pentru că, după ce a căzut regimul comunist, biroul la care lucra s-a închis şi voiau s-o pensioneze. A sosit acum zece ani în Spania şi susţine că "nu a fost deloc uşor". A locuit cinci luni în Madrid, apoi s-a mutat în Nerja, unde a lucrat ca menajeră într-o casă timp de nouă ani. A explicat că a ales Spania pentru că o prietenă i-a spus că şi-a găsit de lucru şi că "viaţa e mai bună, cu mai puţin stres şi climă mai blândă". Şi-a lăsat soţul acasă, care a murit acum doi ani. Acum, o are în Malaga pe singura sa fată, care tocmai a făcut-o bunică.

Elvira este preşedinta Asociaţiei Românilor din Malaga, asociaţie care, din 2008, se ocupă cu realizarea activităţilor socio-culturale pentru promovarea culturii şi gastronomiei româneşti în rândul malaguenilor. În plus, în fiecare săptămână, în Biserica "Cristo del Rey", asociaţia împarte alimente familiilor nevoiaşe, scrie La Opinion de Malaga.

Asociaţia împarte 5 tone de alimente pe trimestru

"Pe lângă promovarea culturii şi gastronomiei româneşti, împărţim mâncare celor aflaţi în dificultate, în fiecare vineri, de la ora 21.30. În prezent, ajutăm între 60 şi 80 de familii, în jur de 200 de persoane. Aceste alimente sunt de la Comunitatea Europeană şi ne sunt oferite de banca de alimente Bancosol. La fiecare trei luni primim aproximativ 5.000 de kilograme de alimente, pe care le împărţim, atât în Malaga, cât şi în alte localităţi din provincie", spune Elvira Croitoru.

Surprinzător, sunt mai multe familii spaniole, decât române, care beneficiază de programul de ajutorare al asociaţiei româneşti. "Sunt deja mai mulţi spanioli care ne cer ajutorul, decât români. Când am început această activitate, ajutam doar familiile de români, dar odată cu această criză, vin tot mai multe familii spaniole şi nu le poţi spune că nu le dai", mai povesteşte românca.

Citeşte pe adevarul.es cum reuşeşte Elvira Croitoru să îi împace şi pe spaniolii şi pe românii nevoiaşi şi ce spune aceasta despre imaginea românilor şi a ţiganilor în Spania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite