"Acasã nu mai este România"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opiniile românilor privind viaţa în strãinãtate sunt împãrţite.

Mulţi dintre românii care lucrează în străinătate se gândesc să se întoarcă în ţară, după ce au trăit câţiva ani printre străini şi au pus bani deoparte. Decizia emigranţilor de a reveni în ţară depinde de numeroşi factori, printre care dorinţa de a fi alături de familie.

Există, însã, români care odatã ce au trãit o perioadã departe de ţarã nu îşi mai doresc sã se întoarcã în România.

Angelica Condruţ locuieşte de nouã ani în Spania

Originarã din Târgu Jiu, Angelica, în vârstã de 28 de ani, a plecat în Spania imediat dupã terminarea liceului, ca să strângă bani pentru mama sa bolnavã de cancer.

În Spania, românca a lucrat în toate domeniile şi i-s-au oferit multe perspective în plan profesional. În prezent, este studentã în anul I la la Facultatea de Administraţie Publicã şi Ştiinţe Politice din Valencia şi lucreazã într-un spital.

"Nu îmi ignor rãdãcinile, însã nu vreau sã mã mai întorc, pentru cã România nu-mi oferã nimic. Acasã nu mai este România pentru mine. Anul trecut am fost în ţarã şi m-am simţit scoasã din tipar, lumea este rãutãcioasã şi grabitã", povesteşte românca.

Angelica vorbeşte şi despre viaţã ei în Peninsulã: "În Spania, îmi plac marea, clima de aici, îmi plac spaniolii şi cultura lor. Atunci când este o sãrbãtoare aici, eu fac ce fac şi ceilalţi spanioli, am adoptat tradiţiile lor. Când e Fiesta îmi invit prietenii la mine acasã şi gãtesc mâcare spaniolã. De Crãciun, îmi cumpãr tradiţionalul brãduţ roşu, care nu lipseşte din nicio casã spaniolã şi îl pun la geam, sã-mi aducã noroc."

Cu toate acestea, Sãrbãtorile de iarnã şi le petrece în ţarã cu unchiul şi mãtuşa ei, singurele rude din ţarã. "Ador şi o sã iubesc România întotdeauna. Ca ţarã nu am niciun fel de reproş, este cea mai frumoasã ţarã, însã nu existã respect şi nici perspective pentru tineri. În România, lasã de dorit sistemul şi corupţia."

"E crizã, vor sã plecãm, ca sã aibă ei de muncã"


În ceea ce priveşte naţionalitatea, pânã acum Angelica nu a avut niciodatã probleme pentru cã este româncã, dar de o lunã, din cauza crizei economice, spaniolii nu mai angajeazã români. "E crizã, vor sã plecãm, ca sã aibă ei de muncã. Sincer? Mi se pare corect. Dar eu sunt de nouã ani aici, am înaintat şi actele pentru cetãţenie, mã consider un cetãţean spaniol."

Cu toate acestea, când vorbeşte de viitor, Angelica ar vrea sã aibã un soţ român, chiar dacã vor locui în Spania.

Citeşte pe adevarul.es povestea unui român care deşi avea o afacere şi câştiga 3.000 de euro pe lunã în Italia s-a întors în România.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite