La 32 de ani, un român din Spania s-a sinucis din cauza singurătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Alexe arată locul în care a fost găsit cadavrul lui Angel (foto medalion)
Constantin Alexe arată locul în care a fost găsit cadavrul lui Angel (foto medalion)

Angel Zigfrid Weiss (32 de ani), născut la Sighetul Marmaţiei, lucra de doi ani ca sezonier într-un sat din Aragon. Acum mai bine de o lună de zile, şi-a luat un cablu, un buştean şi s-a dus într-o pădure de pini, unde s-a sinucis.

Atunci când Angel a dispărut brusc din satul Miedes de Aragon, cunoştinţele sale s-au gândit prima dată că românul fie şi-a luat o vacanţă, fie a plecat să-şi caute de lucru în altă zonă, pe la prieteni. Şi-au dat repede seama că situaţia nu stătea aşa, motiv pentru care l-au dat dispărut. În urmă cu trei zile, cadavrul său a fost descoperit într-o pădure de pini situată la câţiva kilometri depărtare de Miedes de Aragon, din întâmplare, de către un spaniol plecat la vânătoare.

Muncea la cules de viţă-de-vie

Satul Miedes de Aragon este situat în coasta unui munte înconjurat de o pădure de pini. În cele câteva case de piatră adunate în jurul bisericii locuiesc 530 de spanioli, care lucrează pe plantaţiile de viţă-de-vie din jurul localităţii. Cu cinci ani în urmă, sătenii au primit în comunitate opt români, care lucrează alături de ei. Când nimic nu părea că poate tulbura liniştea satului, unul din compatrioţii noştri a fost dat dispărut. Angel Zigfrid Weiss (32 de ani), născut la Sighetul Marmaţiei, a locuit, înainte de a părăsi România, la Mediaş, în judeţul Sibiu. A venit cu doi ani în urmă în sat şi lucra la una dintre plantaţiile din zonă, ca sezonier.

„Am locuit împreună cu Angel timp de doi ani, de când a venit în sat, dar nici acum nu ştiu nimic despre el sau familia lui. Era un om tăcut, vorbea doar dacă-l întrebai şi niciodată n-am bănuit că ar avea probleme", povesteşte Constantin Alexe (36 de ani) sau Bebe, cum i se spune în familie, din Piteşti.

A dispărut la fel de discret cum a trăit

Cu o lună în urmă, cei doi planificaseră să plece la cumpărături cu maşina lui Bebe în oraşul vecin Calatayud. „În sat există o singură băcănie, dar şi lucrurile de strictă necesitate sunt scumpe. Cel mai apropiat oraş e la poalele muntelui, la 50 de kilometri distanţă, iar în ziua tragediei l-am rugat să mă aştepte ca să plecăm la cumpărături. Nu părea să fi avut probleme sau să fi fost îngândurat. Nimic din atitudinea lui Angel nu mi-a dat de gândit. Am venit de la câmp şi cum nu l-am găsit acasă l-am sunat pe mobil. N-a răspuns şi am continuat să-l caut pe la ceilalţi români şi pe la cunoştinţe. Cred că am dat zeci de telefoane", povesteşte Bebe care-şi aminteşte că a început să fie din ce în ce mai îngrijorat când şi-a întrebat vecinii spanioli, dar nimeni nu ştia nimic şi nici nu l-a văzut plecând din casă. A doua zi a telefonat unei familii de prieteni din oraşul vecin Calatayud, la care Angel se mai ducea în vizită şi a aflat că nici ei nu-l văzuseră Bebe. Atunci a anunţat poliţia.

Şi-a cărat singur buşteanul şi cablul electric cu care s-a spânzurat

Poliţia a făcut cercetări, dar Angel a dispărut în tăcere, aşa cum a trăit printre spaniolii care-l vorbesc numai de bine şi care nu pot înţelege gestul disperat al românului. Angel a căutat la tomberonul de gunoi o bucată de cablu electric şi şi-a cărat, singur, pe o distanţă de câţiva kilometri, până la marginea pădurii, buşteanul care l-a ajutat să moară. După ce a fost descoperit cadavrul românului, Constantin Alexe a descoperit şi un bilet de adio scris de Angel, printre lucrurile acestuia.

„M-au chemat să recunosc cadavrul şi atunci am aflat că l-au descoperit în marginea pădurii de pini, câinii unui spaniol, care venise la vânătoare", spune Bebe.

''Angel s-a spânzurat de singurătate"

„N-a suportat gândul că trebuie să trăiască printre spanioli, într-un sat uitat de lume fără nicio perspectivă financiară sau de viitor. Chiar dacă avea strictul necesar, tot nu ar fi putut să spere că se poate întoarce la ai lui'' spune Rafa Gheorghe (52 de ani), din Sibiu, prieten de familie cu părinţii tânărului.

Află pe adevarul.es ce a scris Angel Zigfrid în biletul de adio

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite