Îşi ridică pensia în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe persoane vârstnice au ales să emigreze în Spania şi Italia pentru a-şi suplimenta veniturile. Emigrarea în Spania şi în Italia a devenit mult mai atractivă şi pentru conaţionalii în vârstă, odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

Categoriile care pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul veniturilor respective, potrivit Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, sunt: copiii urmaşi orfani de ambii părinţi (pe perioada şcolarizării), nevăzătorii, pensionarii pentru limită de vârstă,  pensionarii de invaliditate de gradul III (cei care şi-au pierdut cel mult jumătate din capacitatea de muncă, invalidul putând să presteze o activitate profesională).

Aceste situaţii sunt reglementate de Legea nr. 19/2001 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Drepturi egale

Începând cu 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, legislaţia comunitară în domeniul securităţii sociale a devenit direct aplicabilă în România. Este vorba despre două regulamente aplicabile în interiorul UE.

Acestea prevăd egalitatea de tratament între cetăţenii statelor membre. Astfel, se văd acordarea aceloraşi drepturi şi impunerea aceloraşi obligaţii de securitate socială între cetăţenii proprii şi cei ai altor state membre, care se deplasează în interiorul Uniunii Europene.

Tot aici este reglementată şi determinarea legislaţiei aplicabile, astfel încât o persoană să nu fie supusă, în acelaşi timp, mai multor legislaţii de securitate socială sau, dimpotrivă, să nu facă obiectul niciunei legislaţii.

Perioadele se cumulează

Dacă un lucrător a muncit în mai multe state membre ale Uniunii, pentru pensie se vor lua în calcul toate perioadele, iar drepturile vor fi calculate de fiecare stat, conform propriei legislaţii. 

Exportul prestaţiilor înseamnă că un lucrător migrant va beneficia de prestaţiile dobândite în statele în care şi-au desfăşurat activitatea, inclusiv pe teritoriul statului de domiciliu.

Spania: Aproape 8.000 de pensionari

În Spania locuiesc 7.530 de români cu vârste peste 60 de ani, dintre care mai mult de jumătate sunt femei. În general, româncele septuagenare lucrează ca „interne“. Ele locuiesc împreună cu persoanele de care au grijă, de obicei bătrâni, nu plătesc chirie şi nici cheltuieli de întreţinere. Salariul variază între 600 şi 800 de euro lunar.

Drăguţ Maria, 68 de ani, din Pierşinari, Dâmboviţa, este una dintre cele 800.000 de imigrante care au grijă de un pensionar spaniol. „Am fost nevoită să plec din ţară pentru că nu puteam să trăiesc din pensie. Acum am grijă de un bătrân pe care trebuie să îl spăl şi să-i fac de mâncare. Peste câţiva ani vreau să mă întorc în România”, spune Maria.

Conform legilor spaniole, imigranţii beneficiază de pensie numai dacă au muncit minimum cinci ani în Spania. După pensionare (n.r. - 60 de ani femeile şi 65 bărbaţii), ei nu mai pot lucra cu contract de muncă. (Laura Chiva)

Italia: Majoritatea pensionarelor, menajere

Mihăilă Georgeta are 58 de ani şi vine din Vaslui. Deşi absolventă a Facultăţii de Chimie, carieră a făcut în cadrul Direcţiei Judeţene a Muncii, de unde a şi ieşit la pensie. În Italia se află de patru ani, iar motivul sosirii l-a constituit unica sa fiică, în vârstă de 35 de ani.

”Am venit să îmi ajut fata, pentru că în două este mult mai uşor”, mărturiseşte vasluianca. În Peninsulă a lucrat ca menajeră, a ţinut companie bătrânilor şi i-a îngrijit. Salariul mediu este de circa 750 euro pe lună. ”Voi rămâne totuşi în Italia atât timp cât fata mea va sta aici şi va avea nevoie de ajutorul meu”, declară Georgeta.

Pensia plătită în străinătate

Un cetăţean român pensionat în ţară, care continuă să lucreze după pensionarea în România (n.r. – pensionare pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială sau de invaliditate), va putea să solicite banii pentru perioadele de activitate din celălalt stat UE.

La încetarea activităţii în acel stat UE, el trebuie să se adreseze instituţiei competente de la locul de domiciliu (Casa de pensii teritorială) în vederea revizuirii dreptului de pensie, precum şi pentru stabilirea drepturilor de pensie acordate potrivit legislaţiei celuilalt stat membru implicat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite