250 de euro, suma minimă pentru rechizite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
250 de euro, suma minimă pentru rechizite
250 de euro, suma minimă pentru rechizite

Peste 80.000 de elevi vor începe şcoala departe de casă. Cheltuielile medii ale părinţilor sunt de 250 de euro pentru un elev din clasele primare şi de 440 de euro pentru unul de gimnaziu.

Suma medie cheltuită de părinţi pentru trimiterea copiilor la şcoală diferă, în funcţie de ciclul şcolar (primar, gimnazial şi liceal) şi de forma de învăţământ urmată: de stat, semi-privat sau particular.

Pentru un elev înscris la o şcoală primară de stat, părinţii vor scoate din buzunar în jur de 250 de euro pe manuale, rechizite şi echipament sportiv.

Cheltuielile ajung la 905 euro, dacă micuţul merge la o şcoală semi-privată şi la 1.640 de euro, dacă este înscris la una particulară. În cazul învăţământului particular, suma include înscrierea la şcoală (362 de euro), prima rată (260 de euro), masa de prânz (140 de euro) şi transportul (72 de euro).

Dacă elevul începe ciclul gimnazial, cheltuielile cresc. Astfel, dacă este înscris la o şcoală din învăţământul de stat, obiectele necesare pentru începerea anului şcolar pot costa în jur de 437 de euro, iar în cazul învăţământului particular, 1.156 de euro, conform unui studiu realizat de Uniunea Naţională a Consumatorului din Spania.

„Cumpărăm doar strictul necesar“

Adrian Mihai (40 de ani), originar din Găeşti, Dâmboviţa, are o fetiţă în clasa a IX-a şi un băiat în clasa a VI-a, ambii înscrişi la şcoli de stat din Castellon.

”Începutul de an şcolar cred că mă va costa în jur de 400-500 de euro pentru cei doi copii ai mei, iar asta numai pentru a le asigura strictul necesar. Pe parcurs, lună de lună, vom cumpăra ce mai este nevoie”, spune românul.

Aura Rădoi (38 de ani), originară din Sibiu, locuieşte la Tarragona. Românca are două fete, una care începe clasa a II-a, iar cealaltă, clasa a VIII-a. ”Am cheltuit deja cam 680 de euro pentru ambele fete, însă nu le-am luat nimic de îmbrăcat”, spune mama.

Preţul unei uniforme, între 290 şi 545 de euro

Colegiile particulare şi semi-private spaniole cer elevilor să vină îmbrăcaţi în uniforme. În ultimul timp, tot mai mulţi directori de colegii publice se gândesc să reintroducă obligativitatea purtării uniformei în timpul orelor de curs.

Dacă se va opta pentru uniformă şi la şcolile de stat, părinţii vor mai scoate din buzunar, la începutul anului şcolar, între 290 şi 545 de euro.

În Spania, cursurile primare durează şase ani şi corespund claselor I-VI din România, iar cursurile gimnaziale au patru ani, echivalent claselor VII-X, după care urmează doi ani de învăţământ liceal. Anul şcolar nu începe la aceeaşi dată în toate comunităţile spaniole. Cei mai mulţi şcolari merg la cursuri la jumătatea lunii septembrie.

image

Momentan, sunt mulţumită. Suma pe care am cheltuit-o nu este cu mult mai mare decât cea de anul trecut.

image


Aura Rădoi
părinte

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite