Pentru a lucra legal, prostituatele trebuie să devină "prestatoare de servicii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prostituţia poate fi o formă legală de a munci în Spania dacă practicantele acestei meserii îşi depun actele de a lucra pe cont propriu, ca prestator de servicii. Aceasta este concluzia

Prostituţia poate fi o formă legală de a munci în Spania dacă practicantele acestei meserii îşi depun actele de a lucra pe cont propriu, ca prestator de servicii. Aceasta este concluzia care se trage după sentinţa pe care a dat-o Tribunalul Superior de Justiţie din Galicia într-un recurs făcut impotriva unei sancţiuni acordate unui club de prostituate din Pontevedra.

Într-un control efectuat de Inspecţia de Muncă şi Siguranţă Socială în club-hotelul "Ciros de Pontevedra" au fost găsite 14 femei fără drept de muncă. Societatea a fost trimisă în judecată, însă a câştigat procesul tribunalul considerând că "prostituţia este o meserie pe cont propriu", anunţă agenţia EFE.

Cele 14 prostituate erau îmbrăcate în lenjerie sexy stil body şi au afirmat că se aflau în barul club-hotelului pentru a consuma băuturi cu clienţii. Fiecare pahar costa 30 de euro, iar din această sumă, 20 de euro reveneau femeilor.

Orarul de muncă era numai de noapte, de la ora 20.00 până la ora 4.00, perioadă în care prostituatele puteau intra şi ieşi oricând voiau. Ele erau cazate în apartamentele hotelului şi plăteau chirie câte 50 de euro pe zi. Practicau prostituţia pe cont propriu, proprietarul hotelului neimpunându-le nici preţul şi nici clienţii cu care să întreţină relaţii sexuale. Prostituatele fixau preţul de comun acord cu clientul. Printre cele 14 femei se aflau nouă brazilience, trei românce şi două paraguayene.

Avocatul Asociaţiei Naţionale a Întreprinzătorilor de Localuri de dame de consumaţie (Anela), Jose Luis Roberto, a declarat pentru EFE că tribunalul "a considerat că femeile nu sunt angajate de club, dar profesează pe cont propriu". Impunerea încheierii unui contract de muncă cu prostituatele este ilegală, clubul devenind în acest caz "proxenet".

Spaniolii cheltuiesc zilnic 50 de milioane de euro pe prostituţie

Conform unui studiu, spaniolii cheltuiesc zilnic peste 50 de milioane de euro pe prostituţie. O cifră exactă a numărului de prostituate din Spania nu se poate stabili. Experţii au aproximat că poate urca până la peste 300.000 de prostituate. Din cifrele pe care poliţia naţională le deţine reiese că în cluburi se află mai mult de 96.000 de prostituate. Acestora li se mai adaugă alte 6.000 de prostituate care îşi oferă serviciile pe stradă, însă mai greu de contabilizat este cifra celor care prestează în locuinţe şi îşi racolează clienţii prin anunţurile din mass-media.

Conform unui studiu, şase la sută din populaţia spaniolă apelează la serviciile prostituatelor, ceea ce face ca în Spania să se ruleze anual 18 miliarde de euro.

Comunităţile autonome cu cel mai mare număr de prostituate sunt Andalucia (18.200 de prostituate), Valencia (14.200) şi Madrid (13.800). Clasarea Madridului abia pe poziţia a treia surprinde, dar poate fi explicată prin apropierea geografică de Castilla-La Mancha, situată pe poziţia a patra în top. La polul opus se află Navara (700 de prostituate), Ţara Bascilor (1300) şi Extremadura (1400).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite