„Avem nevoie de meseriaşi români”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O rafinărie continuă să angajeze muncitori din România, deşi recesiunea  obligă firmele spaniole să facă reduceri de personal. Pentru a-i convinge să vină să lucreze în Castellon, conducerea rafinăriei le-a oferit compatrioţilor noştri salarii substanţiale şi condiţii de lucru excelente.

Deşi economia Spaniei se află în pragul recesiunii, Rafinăria Bp Oil din Castellon, una dintre cele mai importante din Europa, nu îşi permite să renunţe la mâna de lucru românească.

Chiar dacă autorităţile de la Madrid au făcut apel şi chiar au sugerat angajatorilor să renunţe la importul forţei de muncă din străinătate şi să ofere slujbe şomerilor spanioli, conducerea rafinăriei din Castellon a angajat în ultima perioadă nu mai puţin
de 58 de români.

„În Spania, sudorul este pe cale de dispariţie. Doar în România am găsit meseriaşii pe care îi căutam“,  spune Gonzalo Orozco, reprezentantul firmei.

Oferta locurilor de muncă a fost publicată pe un site românesc, care a şi negociat condiţiile de angajare cu patronul spaniol. Astfel, fiecare român primeşte un salariu de 2.800 de euro pe lună. Din aceşti bani, angajatul va plăti lunar impozitul pe venit, 8%, chiria şi cheltuielile de întreţinere.

Mulţumiţi de condiţii

În luna mai au sosit 32 de români calificaţi în meseriile de instalator şi lăcătuş mecanic. În prezent, sunt mulţumiţi de faptul că s-a respectat până la cel mai mic detaliu ceea ce s-a negociat în România.

„La început nu am vrut să semnez contractul pentru că nu ştiam spaniolă şi nu aveam încredere. Însă, mi-am dat seama că sunt persoane integre şi se ţin de cuvânt”, spune Ionel Moscanenco, originar din Tulcea, în vârstă de 50 de ani.

În luna septembrie, celor 32 de români li s-au alăturat încă 26 de conaţionali. „M-a impresionat modul călduros în care ne-au primit spaniolii, felul în care ne tratează şefii şi chiar directorul rafinăriei.

Dar nu toţi colegii ştiu să le mulţumească acestor oameni pentru oportunitatea pe care ne-au oferit-o”, spune Manole Ion, şef de echipă, singurul din grup care vorbeşte limba spaniolă.

O parte vor să se stabilească în Spania

Planurile de viitor ale celor doi români sunt diferite: Manole, în vârstă de 40 de ani, doreşte să se întoarcă acasă, peste câţiva ani, însă Ionel vrea să-şi aducă soţia în Spania „pentru a se putea bucura de o a doua tinereţe.

„Singurelor persoane cărora le putem mulţumi de viaţa pe care o ducem sunt şefii noştri spanioli. Cei din România nu au făcut nimic pentru a ne ajuta şi se vaită că au nevoie de muncitori calificaţi.

Nu ştiu să ne ţină aproape de casă şi să ne ofere condiţii demne”, încheie dezamăgit Manole.

În iulie 2009 echipa de români va încheia proiectul de la rafinăria din Castellon şi vor fi trimişi să lucreze la alte rafinării de pe teritoriul Spaniei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite