Nu mai este de lucru în construcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectul imediat al crizei din acest domeniu îl reprezintă cele 500.000 de concedieri preconizate pentru 2008 Institutul Tehnologic de Construcţii din Catalonia a prezentat raportul de

Efectul imediat al crizei din acest domeniu îl reprezintă cele 500.000 de concedieri preconizate pentru 2008

Institutul Tehnologic de Construcţii din Catalonia a prezentat raportul de iarnă al Euroconstruct, grup format din 19 institute europene. În Spania, criza din construcţii este deja o realitate, iar apariţia sa a depăşit deja cele mai pesimiste previziuni.

Înăsprirea condiţiilor de acordare a împrumuturilor a contribuit la scăderea vânzărilor imobiliare şi, implicit, la declinul sectorului construcţiilor. În 2006, acest domeniu producea 10,9% din PIB şi atrăgea 58,3% din investiţiile din Spania; indirect, genera efecte pozitive asupra economiei, peste 41% din forţa de muncă fiind implicată în activităţi corelate sectorului.

În ultimii ani, s-a înregistrat o creştere vertiginoasă a numărului de muncitori: în 1989, erau 889.700 de lucrători, iar în 2007, 2.713.700, 67% din aceştia fiind imigranţi.

Marile firme imobiliare spaniole au estimat că numărul locurilor de muncă din construcţii se va reduce în 2008 cu peste 500.000, adică 18,4% din forţa de muncă actuală. Repercusiunile se vor înregistra mai ales în rândul imigranţilor, rata şomajului fiind deja de 70% în Comunitatea Valenciană.

Muncitorii din Spania se reprofilează

Daniel Ioniţă, constructor român din Castellon, este patronul unei firme înfiinţate în anul 2000. "Criza din construcţii a început să se facă simţită în cea de-a doua jumătate a anului 2007. În ianuarie, aveam 120 de muncitori, iar acum au rămas 20. Nu mai este de lucru, iar românii preferă să se reprofileze. Mulţi dintre foştii mei angajaţi lucrează acum în agricultură şi servicii", spune Daniel Ioniţă.

Preşedintele Federaţiei Valenciene a Întreprinzătorilor din Construcţii, Juan Eloy Dura, a declarat că românii din Spania au învăţat aici cum să lucreze, iar acum sunt angajaţii ideali pentru firmele spaniole care construiesc în România.

"Cine să fie mai buni decât ei, cei care cunosc limba şi obiceiurile României şi, mai mult, cunosc stilul nostru de lucru?". Daniel Ioniţă este însă de altă părere: "Firmele spaniole sunt interesate să construiască în România cu românii de aici, sperând să obţină facilităţi la nivel fiscal, însă foarte puţini conaţionali doresc să lucreze acasă, unde salariile rămân în continuare mai mici".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite