Dacă aţi lucraţi legal în statele membre UE, nu pierdeţi ani la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care au lucrat în mai multe state ale Uniunii Europene şi au contribuit la sistemele sociale ale ţărilor respective beneficiază de drepturi de pensie din fiecare stat în parte.

Persoanele care au lucrat în mai multe state ale Uniunii Europene şi au contribuit la sistemele sociale ale ţărilor respective beneficiază de drepturi de pensie din fiecare stat în parte.

Potrivit Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) pensiile comunitare se calculează proporţional cu perioadele de asigurare realizate conform legistaţiei proprii din fiecare stat membru al Uniunii Europene.

Pentru a vedea dacă sunt îndeplinite toate condiţiile pentru acordarea pensiei, se vor aduna perioadele de asigurare din toate statele, aşa cum sunt ele confirmate de instituţiile de asigurări sociale din diferitele state membre în care s-au desfăşurat activităţi.

În acelaşi timp, nu este obligatoriu ca o persoană să îndeplinească pentru fiecare ţară în care a lucra condiţiile de pensionare, anii de muncă fiind cumulaţi pentru activitatea din ţările UE.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii ne-au explicat că la data întrunirii condiţiilor de pensionare în oricare dintre statele în care persoana interesată a fost asigurată, aceasta poate demara procedura de obţinere a drepturilor cuvenite în statul respectiv.

Cererea se depune la instituţia de asigurări sociale de la locul de domiciliu care va purta corespondenţă cu instituţiile similare din celelalte state implicate, pe baza formularelor europene de comunicare în vederea cumulării perioadelor de asigurare. Vor fi anexate la cerere documente din care să reiasă calitatea de persoană asigurată în sistemele de pensii din statele în care persoana respectivă a desfăşurat activităţi profesionale.

După ce instituţiile competente ale statelor implicate îşi comunică, prin intermediul formularelor standard de legătură toate informaţiile necesare, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, pe care le vor comunica persoanei interesate şi/sau celorlalte instituţii competente. Drepturile de pensie cuvenite urmează a fi primite pe teritoriul statului de domiciliu.

Ce trebuie să faceţi pentru a primi pensia în străinătate

În cazul în care domiciliul dumneavoastră s-a schimbat şi doriţi să primiţi pensia în altă ţară, procedurile sunt destul de simple, după cum ne-au arătat reprzentanţii CNPAS. Astfel, se utilizează o procedură de transfer bancar, plăţile urmând a fi efectuate în euro (Eur), lire sterline (GBP) sau dolari (USD) în funcţie de opţiunea persoanei interesate.

Detaliile bancare necesare efectuării transferului sunt: numele beneficiarului aşa cum este înregistrat la bancă, denumirea băncii, adresa băncii, cod de identificare bancară - BIC/SWIFT, număr de cont bancar internaţional - IBAN. Acestea pot fi comunicate prin intermediul instituţiei de pensii de la locul de domiciliu sau direct, la casa teritorială de pensii în evidenţa căreia se află dosarul de pensie al persoanei interesate.

Totalizarea perioadelor de asigurare, drept dobândit odată cu integrarea

Dreptul de a cumula perioadele de asigurare pentru obţinerea pensiei a fost obţinut odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, când legislaţia comunitară a devenit aplicabilă şi în România.

Tot atunci, prin legislaţia europeană s-a instituit egalitatea de tratament între cetăţenii statelor membre în privinţa asigurărilor sociale, dreptul cetăţenilor europeni de a nu fi supuşi, în acelaşi timp, mai multor legislaţii de securitate socială sau să ajungă în situaţia de a nu face obiectul niciunei legislaţii şi dreptul la exportul prestaţiilor, ceea ce presupune dreptul unui lucrător migrant de a beneficia de prestaţiile dobândite în statele în care şi-a desfăşurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

Chiar dacă lucraţi în ţări UE, e bine să aveţi pensie privată

Casa Naţională de Pensii vă recomandă totuşi să încheiaţi o pensie privată, reamintind că Guvernul şi-a propus adoptarea şi aplicarea unui set de măsuri pentru asigurarea creşterii calităţii vieţii pensionarilor prin implementarea în cadrul sistemului de pensii a unor noi componente, facultative şi obligatorii, administrate privat.

"Participarea la aceste sisteme de pensii facultative permite obţinerea unor pensii mai mari decât cele obţinute printr-un sistem unic de tip redistributiv şi asigură siguranţa financiară a persoanelor vârstnice", mai susţine CNPAS.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite