VIDEO Cluj, Viena, Roma şi Castellon – traseul unui român care a reuşit în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românul Jean Filip Marc a studiat Conservatorul în patru țări, a scăpat ca prin minune de un accident de motocicletă și a înființat un cor de muzică religioasă în Spania, pe care îl conduce și azi, ca dirijor, și tocmai a scos pe piață primul CD al grupului.

La doar 31 de ani, Jean Filip Marc poate spune că este "trecut prin viață". Născut în Oradea, dar mutat de mic copil în Arad, Jean și-a descoperit pasiunea pentru muzică de mic. "Am făcut școala generală de muzică, la pian, și liceul de muzică, ambele în Arad. Apoi, am intrat cu bursă la Universitatea Gheorghe Dima, din Cluj, la Conservator, la secția dirijori orchestră", povestește Marc.

Presat la Vatican să se convertească la catolicism

Până aici, nimic ieșit din tipare. A urmat, însă, un periplu demn de Ulise. Cu tatăl decedat într-un accident de motocicletă și mama emigrată în Spania, Jean a decis să plece și el din țară, găsindu-și cu greu locul.

"După primul an la Universitate, în Cluj, am dat examen de admitere la Viena. Am intrat, dar am avut o schimbare de idei, să zic așa, și am plecat la Roma. (...) Am intrat la Vatican, la Institutul Pontific de Muzică Sacră", relatează Jean Filip Marc momentul în care a luat contact cu muzica religioasă, de care avea să se îndrăgostească.

Adventist, Jean nu se simțea în largul său nici la Vatican: "Eu nu le-am zis că sunt advenist, altfel nu m-ar fi primit. După un an și jumătate, din cauză că începuseră să facă presiuni asupra mea să trec la catolicism ca să mă lase să continuu, dar și pentru că România nefiind încă în UE, se făcea greu rost de acte și începuse o vânătoare de români prin Roma, am decis să plec în Spania. Asta era în 1999".

Află care este cea mai mare realizare personală a lui Jean

În Castellon, Jean și-a continuat povestea de iubire cu muzica. O nouă țară, un alt Conservator, al patrulea. Singurul pe care avea să-l termine.

Însă, ironia sorţii, în 2007, a lovit tragedia. A avut și el un accident grav de motocicletă, precum tatăl său, soldat cu şapte luni de spitalizare. 12 zile în comă indusă, apoi 45 de zile la Reanimare și două săptămâni la Spitalul de Paralitici din Toledo - acesta a fost numai începutul recuperării lui Jean, care, acum, merge sprijinindu-se în baston.

Află cum a avut loc accidentul de motocicletă şi dacă are şanse de recuperare 100%

În prezent, Jean este membrul fondator al unui grup de muzică religioasă, "In Te Domine" (www.intedomine.com), prin care a reuşit să unească românii adventişti din zonă într-o comunitate bine definită.

Vezi GALERIE FOTO şi VIDEO cu munca lui Jean Filip Marc şi citeşte întreaga poveste a românului din Spania

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite