O familie de sibieni, exemplu de integrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O familie de sibieni, exemplu de integrare
O familie de sibieni, exemplu de integrare

Un documentar realizat în Navarra prezintă viaţa de zi cu zi a unor imigranţi din patru ţări diferite.Un cineast spaniol a petrecut 20 de zile alături de familia unor conaţionali ai noştri, pentru a le înţelege modul de viaţă şi pentru a vedea cum s-au integrat în societate.

Regizorul şi producătorul Julio Mazarico Soria a realizat, la cererea autorităţilor din comunitatea Navarra, un documentar care prezintă poveştile a patru familii de imigranţi – din România, din Nigeria, din Algeria şi din Bolivia – toate stabilite în localitatea Tudela.

Filmul va fi distribuit în centrele şcolare din regiune. Scopul documentarului este acela de a-i face pe localnici, în special pe copii, să înţeleagă mai bine ceea ce înseamnă viaţa unui imigrant.

Mazarico a petrecut 20 de zile alături de Iuliu şi de Maria Sabău, doi români în vârstă de 37 de ani, originari din Sibiu, care au emigrat în Spania în urmă cu 15 ani.

„Am stat cu ei zi de zi, am mâncat cu ei la masă, am dus copiii la şcoală şi am văzut cum îşi câştigă pâinea. E impresionant să vezi cum doi străini au venit într-o ţară necunoscută, şi-au adus cu ei şi cei doi copii, unul de 7 ani şi celălalt de 15 ani, au învăţat limba şi s-au adaptat la regulile şi obiceiurile spaniole. Dar nu au uitat niciun moment tradiţiile româneşti”, povesteşte, pentru “Adevărul”, regizorul Julio Mazarico.

Au preferat să locuiască la ţară Maria şi Iuliu Sabău au emigrat în Spania în anul 1994, când s-au stabilit în Alcala de Henares, Madrid. Viaţa într-un oraş mare nu le-a plăcut foarte mult. Ei visau la un loc liniştit, într-un sat, în nordul Spaniei. După cinci ani în care au locuit în capitala spaniolă, cei doi au decis să înceapă o nouă viaţă în satul Tudela, din Navarra, unde locuiesc şi acum.

Familia, pe primul loc

image

Maria Sabău a muncit ca menajeră, iar acum este casnică 



„Sunt două persoane deosebite, care au ştiut să se integreze în societatea spaniolă. În comparaţie cu imigranţii de alte naţionalităţi, am observat că românii au spirit întreprinzător. Un bun exemplu este familia aceasta de români, care şi-au deschis o firmă de construcţii şi au încercat să răzbată în viaţă ca muncitori, pe cont propriu. Ei au reuşit!”, adaugă Mazarico. Producătorul spaniol spune că a fost impresionat de cât de bine “este închegat nucleul familiei la români”.

„Românii se adună acasă. Pentru ei, viaţa de familie este foarte importantă. Dacă majoritatea imigranţilor din Spania tind să se reunească în jurul unei asociaţii, românii se strâng în jurul familiei. Prietenii, cunoscuţii şi rudele se întâlnesc în jurul mesei, la o cină sau în orice alt moment al zilei. Chiar şi informaţia circulă în sânul acestei comunităţi, tot de la un cunoscut la altul”, completează producătorul.

image

Este impresionant să vezi cum doi români au venit într-o ţară străină, au învăţat limba şi s-au adaptat perfect la regulile societăţii spaniole.

image


Julio Mazarico Soria
regizor

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite