Cei mai mulţi infractori români operează în Spania şi Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între ţara noastră, Italia şi Spania există o relaţie puternică. Nici măcar la capitolul infracţiuni nu lasă de dorit legăturile. Din 2007, până luna trecută, statul român a trimis în

Între ţara noastră, Italia şi Spania există o relaţie puternică. Nici măcar la capitolul infracţiuni nu lasă de dorit legăturile. Din 2007, până luna trecută, statul român a trimis în cele două ţări cele mai multe mandate europene de arestare pe numele infractorilor români.

Mai mulţi infractori prinşi în Spania
 
Anul trecut autorităţile judiciare române au trimis în ţările din UE 908 mandate de arestare pe numele unor români care au comis diferite ilegalităţi. Se pare că în acest an românii s-au mai cuminţit, deoarece numărul mandatelor a scăzut.

Au fost trimise până la 1 noiembrie doar 498. Unde s-au dus cele mai multe dintre acestea?

„Regatul Spaniei şi Republica Italiană, sunt statele care deţin primele două poziţii în numărul total de mandate transmise autorităţilor judiciare străine atât în 2007, cât şi în  2008.

Spania: 302 mandate de arestare

În Regatul Spaniei au fost comunicate spre executare 302 mandate europene de arestare, iar în 2008, până la data de 1 noiembrie 187”, spune Veronica Stancovici, reprezentant al Ministerului Justiţiei.
 
În Italia, ţară care a adoptat Decretul de Siguranţă în mai, au fost transmise mai puţine mandate de arestare europene: 267 de mandate în 2007 şi 135 până la 1 noiembrie anul acesta.

Conform prevederilor acestui decret, românii care comit infracţiuni pe teritoriul Italiei, pentru care pedeapsa este mai mare de doi ani, sunt trimişi să îşi ispăşească pedeapsa în ţară. Aceasta însă doar dacă judecătorul din Peninsulă decide asta, ei urmând să fie expulzaţi.
 
Italia şi Spania trimit infractorii români acasă

Mandatele de arestare reprezintă singura modalitate prin care infractorul poate fi judecat, condamnat şi pus după gratii în ţara sa:

„În baza legii 302/2004, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, dacă o persoană săvârşeşte o infracţiune pe teritoriul unui stat UE, în cazul în care statul roman emite un mandat european de arestare şi predare, persoana urmărită va fi trimisă în România pentru a fi cercetată penal sau judecată, urmând ca după condamnare să execute pedeapsa în România”, spune Alina Ciocanea-Hristescu, avocat al Societăţii de Avocatură Hristescu.

Cereri de transfer

În ceea ce priveşte cererile de transfer ale infractorilor români în ţara lor, Italia a „bătut” Spania, la mică diferenţă însă: „În perioada ianuarie 2007- octombrie 2008 au fost transmise din Italia un număr total de 45 de cereri de transferare, iar din Spania, 40”, spune Veronica Stancovici.

Ce este mandatul european de arestare?

Conform articolului 77 din Legea 302/2004, mandatul european de arestare este o decizie judiciară emisă de o autoritate judiciară competentă a unui stat membru al Uniunii Europene - în cazul de faţă de o autoritate judiciară română - în vederea arestării şi predării de către statul  de executare (un alt stat-membru al Uniunii Europene, de exemplu Republica Italiană sau Regatul Spaniei) statului emitent (adică România), a unei persoane solicitate, în vederea efectuării urmăririi penale, a judecăţii sau în scopul executării unei pedepse privative de libertate. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite