40 de ani de închisoare pentru cinci poliţişti care au torturat doi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procuratura din Barcelona a cerut ieri o pedeapsă de până la zece ani de închisoare pentru fiecare dintre cei cinci poliţişti spanioli care au torturat doi români: câte zece ani de închisoare pentru Jordi P.B., Joan S.P şi Manuel F.M., şapte ani pentru Fernando C.L şi trei pentru Alejandro A.A.

La data de 22 iulie 2006, o femeie a fost atacată în faţa unui bancomat din Barcelona. În urma plângerii depuse de victimă, poliţiştii au analizat imaginile înregistrate de camera de luat vederi a bancomatului.

Cu ajutorul unei fotografii, femeia l-a identificat pe Lucian P., ca posibil agresor, însă a adăugat că a fost atacată noaptea şi nu îşi aminteşte exact faţa agresorului.

Interogatoriu cu pistolul în gură

În seara de 27 iulie 2006, în jurul orei 21.00, cinci agenţi de poliţie s-au deplasat la domiciliul lui Lucian P., din Barcelona, pentru a-l aresta. Chiar în momentul în care poliţiştii au ajuns în faţa locuinţei, l-au văzut pe Lucian ieşind din casă împreună cu iubita sa, Fulga I., şi un prieten de-al său.

Îmbrăcaţi în civil, oamenii legii nu s-au identificat şi l-au doborât pe Lucian la pământ, cu faţa în jos. Potrivit procurorului, poliţiştii i-au pus cătuşele românului, l-au lovit cu picioarele în cap şi l-au strâns de gât pentru a-l împiedica să ţipe.
În momentul în care mai mulţi trecători au sărit în ajutorul românului, poliţiştii s-au legitimat, apoi l-au băgat pe arestat într-o maşină. Unul dintre ei i-a băgat românului pistolul în gură şi l-a obligat să admită că este autorul atacului.

Potrivit procurorului, poliţistul i-a spus românului că îl va omorî în cazul în care judecătorii îl vor lăsa în libertate şi a precizat că nu ar fi primul care moare în astfel de circumstanţe. Jordi P.B. l-a pus pe arestat cu faţa în jos şi l-a lovit cu pistolul în cap şi în zona cervicală.
 
Poliţiştii au bătut o femeie însărcinată

În timpul acesta, alţi doi agenţi au arestat-o pe iubita lui Lucian, care era însărcinată în două luni. Ei au strâns-o de gât pe femeie şi au târât-o de păr până la altă maşină de Poliţie.

Fulga a fost dusă la comisariatul din zona Les Corts. La acelaşi comisariat a fost dus şi Lucian. Agenţii l-au dezbrăcat pe român şi l-au închis într-o celulă.

A doua zi, femeia care fusese atacată cu şase zile înainte a fost chemată la comisariat pentru a identifica agresorul. Spre surprinderea poliţiştilor, ea a declarat că Lucian P. nu este autorul faptei.

În urma declaraţiei făcute de femeie, Lucian şi iubita sa au fost eliberaţi. Cei doi români au depus plângere împotriva poliţiştilor. După mai bine de doi ani de la producerea faptei, procurorul cere judecătorilor câte zece ani de închisoare pentru Jordi P.B., Joan S.P şi Manuel F.M., şapte ani pentru Fernando C.L şi trei pentru Alejandro A.A.

Agenţii sunt acuzaţi de tortură, vătămare corporală, arestare ilegală şi atentat împotriva integrităţii morale a românilor. Sergentul care a condus operaţiunea a fost disculpat, deoarece nu a ordonat maltratarea românilor.

Cu toate acestea, Ministerul de Interne spaniol nu a deschis anchetă disciplinară celor cinci agenţi, ci le-a pus la dispoziţie un avocat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite