"Nu închiriem locuinţe imigranţilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul spaniol pregăteşte o lege care să evite publicarea anunţurilor xenofobe. Din ce în ce mai des văzute în presă, pe internet şi chiar în vitrinele agenţiilor imobiliare din

Guvernul spaniol pregăteşte o lege care să evite publicarea anunţurilor xenofobe.

Din ce în ce mai des văzute în presă, pe internet şi chiar în vitrinele agenţiilor imobiliare din Spania, anunţurile de vânzare-cumpărare sau închiriere de apartamente conţin mesaje discriminatorii.

În pagina web a firmei Fotocasa se poate citi următorul anunţ imobiliar: "Se închiriază apartament în Yatova, cu 3 camere şi baie. Observaţii: mobilat, recent renovat. Să se abţină imigranţii." Estrella Rodriguez, directorul general al Direcţiei de Integrare a Imigranţilor din Spania, a afirmat, cu stupoare, că "este pentru prima dată când constatăm o probă atât de explicită de rasism în acest sector."

În centrul oraşului Castellon, pe una dintre străzile cele mai circulate, o agenţie imobiliară a expus, pe uşa principală, un anunţ prin care oferă spre vânzare un apartament, însă potenţialii clienţi imigranţi sunt avertizaţi că nu au dreptul să opteze pentru această ofertă.

Întrebat de reporterul Adevărul despre acest act de discriminare, N. G. Martinez, patronul agenţiei imobiliare, a declarat: "Nu ştiam de existenţa acestui anunţ, deoarece secretara mea a fost cea care l-a afişat sub această formă, la cererea proprietarului locuinţei. Cer scuze tuturor imigranţilor, pentru că nu intenţionam să-i jignim".

Situaţii similare s-au înregistrat şi în alte zone ale Spaniei. Agenţia Europeană a Drepturilor Omului a semnalat că în presa spaniolă apar frecvent anunţuri imobiliare xenofobe, prin care se refuză închirierea sau vânzarea apartamentelor către persoane venite din alte ţări.

Un raport întocmit în anul 2007 de către organizaţia SOS Rasismul în Vizkaya relevă că 80% dintre agenţiile imobiliare din oraşul Bilbao au refuzat să închirieze apartamente familiilor străine, pentru a respecta condiţiile impuse de proprietari.

O lege care să sancţioneze anunţurile xenofobe

Guvernul spaniol pregăteşte, în decursul acestui mandat, o lege care să sancţioneze anunţurile discriminatorii de închiriere a apartamentelor, care apar în ziarele spaniole şi pe internet. Nu se va mai accepta ca proprietarii care îşi caută chiriaşi, să menţioneze: "Nu închiriem imigranţilor".

Federaţia Spaniolă a Asociaţiilor de Imigranţi, formată din mai mult de 60 de organizaţii care reprezintă interesele a sute de mii de străini, şi-a exprimat indignarea faţă de publicarea acestor anunţuri, prin intermediul preşedintelui, Guillermo Llano: "Cred că autorităţile spaniole ar trebui să se ocupe de aceste probleme, deoarece imigranţii au fost cei care ne-au construit casele şi ne-au lucrat câmpurile".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite