Un fotograf spaniol, îndrăgostit de România: "Mulţi dintre români nu ştiu ce ţară frumoasă au"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jose Manuel Onoro şi soţia sa, scriitoarea Carmen Rubio, sunt impresionaţi de frumuseţea României şi s-au decis să le arate şi altora, prin intermediul filmului şi fotografiei, ce ţară minunată avem.

În fiecare cuvânt pe care îl rosteşte, fotograful Jose Manuel Onoro dezvăluie dragostea pentru România, o ţară de care se simte profund legat de mai bine de zece ani. Toată această dragoste se poate observa şi simţi în cartea sa de printuri "Septiembre rumano", cu care vrea să deschidă ochii compatrioţilor săi asupra frumuseţii ieşite din comun a României. "Mă interesează oamenii obişnuiţi, locurile comune, pentru că această frumuseţe este ceea care ajunge la toţi dintre noi şi ne reafirmă că toţi suntem oameni, toţi suntem egali, este o fibră care ne uneşte", spune Jose Manuel, citat de Si, se puede.

Din acest motiv, "Septiembre rumano" este o călătorie prin oraşele româneşti Bucureşti şi Cluj Napoca, prin satele româneşti, prin Târgu Jiu, unde operele lui Constantin Brâncuşi l-au cucerit pe spaniol, prin Maramureş şi prin munţii Carpaţi. În definitiv, "Septiembre rumano" este oportunitatea de apropiere de România.

"Filmele mele despre România sunt poezii vizuale"

"Toţi acei care cunosc deja România vor avea oportunitatea de a şi-o aminti şi de a se bucura atunci când o vor revedea", povesteşte ibericul. Onoro, pe lângă fotofrafierea tuturor acestor frumuseţi pe care le-a cuprins în opera sa, a decis să le şi filmeze şi să facă un film, împreună cu soţia sa, scriitoarea Carmen Rubio, împreună cu care a înfiinţat Navarra Producciones, un proiect al cărui obiectiv principal este apropierea de ţări prin intermediul manifestaţiilor culturale şi fotografierea acestora pentru captarea esenţei lor, prin intermediul imaginilor. "Filmele se apropie de genul documentar, deşi mai degrabă aş putea să le definesc ca poezii vizuale", susţine fotograful spaniol.

În 2000, Onoro a călătorit pentru prima oară în România. Opt ani mai târziu, după ce ţara noastră a intrat deja în UE, spaniolul a descoperit deja o mulţime de progrese şi de schimbări. "Dar, în ciuda a toate astea, Bucureştiul îşi conserva frumuseţea şi nebunia sa, iar zonele rurale îşi menţin arhaismul viu, care peste tot în Europa a dispărut", spune spaniolul.

În spatele acestei cărţi stă un exhaustiv studiu al lumii româneşti, a literaturii, muzicii şi artei române, precum menţionatul sculptor român Constantin Brâncuşi şi opera sa de căpătâi, Coloana Infinitului.

Citeşte pe adevarul.es de ce spune fotograful spaniol că Europa, cu Papa în frunte, ar fi trebuit să le mulţumească românilor.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite