O familie de români trăieşte la limita sărăciei în Oropesa del Mar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt mulţi cei care lasă în urmă tot ce au agonisit o viaţă întreagă şi pornesc în căutarea "pământului promis". Majoritatea pleacă din România chemaţi de rudele sau prietenii

Sunt mulţi cei care lasă în urmă tot ce au agonisit o viaţă întreagă şi pornesc în căutarea "pământului promis". Majoritatea pleacă din România chemaţi de rudele sau prietenii "stabiliţi" în alte ţări europene şi care vorbesc de salarii de o mie de euro, maşini nemţeşti şi chirii în apartamente de trei camere pe sume simbolice. Însă uită să le menţioneze preţul pe care trebuie să-l plătească pentru a putea obţine toate aceste lucruri.

Familia Lăcătuş nu va putea uita niciodată ziua de 28 septembrie 2007 când, chemaţi de prietenii lor din Spania, şi-au vândut "mânza", şi-au luat cei doi copii şi o traistă de haine şi au plecat cu gândul că vor începe o viaţă mai bună la "buza" Mării Mediterane.

Plecat`au patru din Oradea

"Trăiam într-un sat modest lângă Oradea" îşi aminteşte Gabi, "capul familiei" Lăcătuş. "Nu o duceam foarte bine...Aveam o casă mică, o mânză, câteva găini şi o vacă şi, ca tot omul, ne doream mai mult", mărturiseşte Gabi.

"Nişte prieteni pe care îi cunoşteam de 30 de ani ne-au convins să venim aici, în Oropesa del Mar, spunând că ne ajută ei să găsim de lucru şi că putem să locuim în casa lor cel puţin o lună, până strângem câţiva bani."

Însă, cum planurile de acasă nu coincid aproape niciodată cu cele din târg, familia Lăcătuş cu cei doi copii Lety (4 ani) şi Darius (6 ani) s-au văzut aruncaţi în stradă după doar trei zile de la venirea în Spania.

"Am ajuns în Oropesa cu 470 de euro şi ne-am dat seama că prietenii noştri nu o duceau atât de bine pe cât povesteau la telefon. Astfel, în trei zile, banii cu care am venit s-au dus pe cumpărături la supermarket", spune Gabi. Rămaşi fără bani, prietenii i-au dat afară spunând că au probleme din cauza lor cu proprietarul imobilului în care locuiesc.

Trăiesc fără curent electric în apartament


Văzându-se în stradă, românii au acceptat să închirize prima locuinţă care li s-a oferit.
"Ne-am mutat cu trei săptămâni în urmă în apartamentul în care stăm acum: ni s-a spus că trebuie să plătim o chirie de 350 de euro la sfârşitul lunii; între timp, cineva mi-a oferit de lucru ca salahor în construcţii. Părea că totul începe să mergă spre bine", spune românul.

Însă şi această bucurie nu a durat mai mult de trei zile când s-au trezit că li s-a tăiat curentul deoarece foştii chiriaşi se pare că au "uitat" să plătească facturile.
"Trăim fără lumină de aproape trei săptămâni, mâncăm şi ne îmbrăcăm din ce găsim la tomberonul de gunoi pentru că aici nimeni nu-ţi împrumută niciun ban, iar soţului meu încă nu i-au fost plătite zilele muncite în construcţii" adaugă Adina, soţia lui Gabi.

"Nu am ştiut cum merg treburile în Spania"

"Nu am ştiut că aveam nevoie de un contract cu proprietarul apartamentului cu ajutorul căruia putem obţine flotantul (empadronamiento) şi că abia pe urmă, cu acest act, trebuie să cerem autorizaţia de rezidenţă în Spania. Fără rezidenţă nu pot cere dreptul de muncă " spune Gabi.

În momentul de faţă, familia Lăcătuş aşteaptă în fiecare zi poştaşul care le va aduce contractul de închiriere a apartamentului şi de care depinde soarta lor şi a copiilor în următoarea perioadă.

Asociaţia Românilor Oropesinos le-a adus alimente


Neştiind să vorbească limba spaniolă, abandonaţi de prieteni, românii nu au ştiut la cine să apeleze pentru a le explica unde au greşit şi ce pot face. Despre situaţia acestei familii a aflat Viorel Bidaru, preşedintele Asociaţiei Românilor Oropesinos, care a încearcă să le rezolve problema.

" Am solicitat colaborarea Serviciului Social al Primăriei din Oropesa pentru a putea obţine un ajutor substanţial, însă toate aceste lucruri necesită timp pentru a fi rezolvate, iar aceşti oameni nu mai pot aştepta. Asociaţia îi poate ajuta doar de moment oferindu-le alimente, dar situaţia lor rămâne la fel de disperată" a declarat Viorel Bidaru.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite