La facultate în Spania şi Italia, cu diploma de bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universităţile europene aşteaptă în această vară mii de cereri de înscriere din partea tinerilor români Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, accesul tinerilor din ţara

Universităţile europene aşteaptă în această vară mii de cereri de înscriere din partea tinerilor români

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, accesul tinerilor din ţara noastră la universităţile din cele două ţări a devenit mult mai uşor.

Cum sesiunile de înscrieri la facultăţile din cele două ţări au început deja, mii de tineri români sunt aşteptaţi să se înscrie în această vară la universităţi din Italia şi Spania.

În cazul Spaniei, începând din această vară, românii nu vor mai fi obligaţi să susţină un examen de admitere. Tinerii care au terminat liceul în România şi vor să urmeze cursurile universitare în Spania sunt însă nevoiţi să-şi echivaleze diploma de bacalaureat, obligatoriu tradusă şi legalizată.

Cu diploma trebuie să se prezinte la Ministerul Educaţiei spaniol (MES) sau la Universitatea Naţională de Educaţie la Distanţă (UNED), de unde vor primi un certificat, echivalentul diplomei spaniole de bacalaureat, cu care se pot înscrie la orice universitate.

Sistemul de echivalare

Media de absolvire a examenului de bacalaureat din România trebuie echivalată de Ministerul Educaţiei spaniol, după cum urmează:

Elevii care au terminat liceul în Spania susţin examenul de bacalaureat şi, în plus, dau un alt examen (selectividad) pentru a se putea înscrie la universitate. Candidaţii sunt admişi în ordinea descrescătoare a mediei obţinute la "selectividad" sau, în cazul studenţilor străini, a mediei acordate prin echivalare de către MES sau UNED.

Copiii imigranţilor îşi urmează părinţii

Alina Gabriela Toader, 20 de ani, s-a înscris anul trecut la secţia de Publicitate şi Relaţii Publice a Facultăţii de Ştiinţe Umane şi Sociale din cadrul Universităţii Jaime I din Castellon, zonă în care există o comunitate puternică de imigranţi români.

"După ce mi-am echivalat diploma de bacalaureat, am fost admisă la Publicitate, deşi mi-au scăzut 50 de sutimi din notă. Apoi am cerut bursă, pe care mi-au acordat-o pe un an întreg. Din aceasta am plătit taxa de înscriere, 600 de euro, şi am rămas cu 2.500 de euro pentru alte cheltuieli", spune Alina. Tânăra a venit din Dâmboviţa să studieze în Castellon, pentru că aici îşi are toată familia.

Paşii necesari înscrierii la o facultate spaniolă

Traducerea şi legalizarea diplomei de bacalaureat, în spaniolă, de către un traducător autorizat
Prezentarea la UNED a acestei diplome traduse, pentru obţinerea documentului echivalent în spaniolă
Înscrierea la universitate (prezentarea unei copii a Cărţii de Identitate sau a paşaportului şi a certificatului de echivalare emis de UNED)

Anunţarea rezultatelor

În cazul în care elevul a fost admis, se plăteşte taxa de înscriere şi se poate solicita o bursă

Birocraţie şi 4.500 de euro garanţie

Studenţii români au din nou posibilitatea de a se înscrie la universităţile celebre din Italia precum "Universita per gli Stranieri di Siena", "Universita degli Studi di Padova" sau celebra "La Sapienza" din Roma.
Parcursul birocratic de înscriere la facultate nu este însă unul simplu. După cererea de preînscriere depusă la Consulatul italian din Bucureşti, urmează completarea dosarului.

Acesta trebuie să conţină: diploma de bacalaureat şi de licenţă echivalată (în cazul celor care au absolvit deja o facultate), traduse, legalizate şi apostilate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului; foaia matricolă şi programa de studiu.

Viitorul student va trebui să facă dovada că are posibilităţi financiare de a se întreţine pe perioada studiilor în Italia - 4.500 de euro pentru fiecare an de facultate.

Amintindu-şi de corvoada depunerii actelor şi aşteptarea unei programări, Mădălina Iancu (27 ani) din Bucureşti, studentă din 2005 la Facultatea de ştiinţele comunicării publice din cadrul universităţii "La Sapienza", povesteşte: ,,De fiecare dată când intram la minister, aveam emoţii pentru programări. Birocraţia este cumplită şi fiecare amânare ar fi însemnat pierderea programării succesive."

Actele obligatorii pentru înscrierea la o facultate italiană

- Diploma de bacalaureat şi foaia matricolă în original

- Copie tradusă, legalizată şi apostilată a diplomei de bacalaureat şi a foii matricole

- Paşaport în original şi copie

- Cerere de preînscriere, depusă la Consulatul Italiei din Bucureşti (va fi evaluată în funcţie de numărul de locuri alocate studenţilor străini în cadrul universităţii alese)

- Pentru bursele sociale: declaraţia de venit a părinţilor sau a celor în îngrijirea căruia se găseşte studentul

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite