80 de euro, o icoană românească în târgul de antichităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Destul de rare pe pieţele spaniole de antichităţi, icoanele se vând între 100 şi 150 de euro, preţ prea mare pentru români. În fiecare duminică, în piaţa Catedralei Centrale din

Destul de rare pe pieţele spaniole de antichităţi, icoanele se vând între 100 şi 150 de euro, preţ prea mare pentru români.

În fiecare duminică, în piaţa Catedralei Centrale din Tarragona, lângă Biserica Otodoxă Română, se adună colecţionarii de antichităţi şi cei care s-au hotărât să vândă ce nu le mai trebuie. În târgul de vechituri, un clopot pe care-l purta taurul costă 100 de euro, iar un tuci, de la 40 de euro în sus.

O banală furcă, astăzi element decorativ, ajunge la 60 de euro. Nici fierul de călcat cu cărbuni nu e de aruncat, se poate vinde cu 70 de euro.

Jordi Casales se ocupă de peste 20 de ani de comercializarea obiectelor tradiţionale, lucrate manual. Printre acestea, vinde şi icoane româneşti. "Sunt la mare căutare datorită rarităţii lor în Spania", este de părere colecţionarul. "Dar nu am avut mulţi clienţi români. Când ies de la biserică, vin şi se uită la icoane. Icoana Maicii Domnului a fost cea mai căutată duminica aceasta. Am vândut-o cu 80 de euro", afirmă Jordi.

Un preţ prea scump pentru credincioşii români. Şi bătrânul Martin ţine la preţ când e vorba de o icoană bizantină care ilustrează o scenă din Noul Testament. "Cred că este de prin anii ´30. Sub 140 de euro nu o dau". O sticlă de sifon, din anii 60, costă 90 de euro, dar la spargerea târgului, la orele amiezei, se poate cumpăra cu 60 de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite