Cu drujba în Catalunya

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lui Mircea Ilieş (47 de ani), fost pădurar în Putna, nu i-a fost greu să muncească drujbaş în pădurile catalane. Experienţa din pădurile Moldovei îi aduce 1.500 de euro


Lui Mircea Ilieş (47 de ani), fost pădurar în Putna, nu i-a fost greu să muncească drujbaş în pădurile catalane. Experienţa din pădurile Moldovei îi aduce 1.500 de euro lunar.

Pădurile din Spania, puţine şi pitice, ameninţate de incendii în fiecare vară, nu se pot compara cu cele din România, însă spaniolii ştiu cum să le exploateze cumpătat.

"Taie şi replantează. Spaniolii nu-şi bat joc de pădure", spune Mircea. Plecat din România, unde, spune el, "nu mai erau păduri de tăiat", Mircea lucrează la o firmă din Catalunya, de mai bine de doi ani.

Deşi sunt alte norme, pădurarului nu i-a fost greu să se obişnuiască cu "stilul spaniol". În Spania, la începerea unei lucrări forestiere se stabileşte cât şi ce se taie. "În România, deşi se stipula în contract cât se putea tăia, pădurarii marcau contra-cost copaci în plus. Nimeni nu-i controla", dezvăluie Mircea. Pentru a lucra cu drujba este obligatoriu echipamentul de protecţie. "În cazul unui accident, dacă nu am avut echipamentul de protecţie, nu mă despăgubesc cei de la asigurare", detaliază Mircea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite