700 de cv-uri, depuse la Bursa locurilor de muncă din Alcala de Henares

0
Publicat:
Ultima actualizare:
700 de cv-uri, depuse la Bursa locurilor de muncă din Alcala de Henares
700 de cv-uri, depuse la Bursa locurilor de muncă din Alcala de Henares

Organizatorii susţin că acţiunea a fost un succes, în timp ce românii sunt dezamăgiţi de salariile mici pe care angajatorii români le oferă. Românii nu s-au înghesuit la Bursa

Organizatorii susţin că acţiunea a fost un succes, în timp ce românii sunt dezamăgiţi de salariile mici pe care angajatorii români le oferă.

Românii nu s-au înghesuit la Bursa locurilor de muncă desfăşurată sâmbătă, în Alcala de Henares, Comunitatea Madrid. În jurul a 700 de persoane au răspuns prezent acţiunii organizate de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse din România, în colaborare cu Agenţia Natională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Ambasada României la Madrid.

2.000 de locuri de muncă oferite românilor

Organizatorii susţin că acţiunea s-a bucurat de succes şi că numărul de persoane, mai scăzut decât al celor care au participat la evenimentele desfăşurate în Castellon (Spania) şi Roma (Italia), se datorează faptului că, în capitala spaniolă, românii găsesc mai repede de lucru.

"Madridul oferă alte posibilităţi. Au de unde să aleagă. Oamenii vin să se informeze, gândindu-se că într-o zi ar putea rămâne fără muncă", spune Secretarul de Stat al Ministerului Muncii, Akos Derzsi, cel care a lăudat acţiunea de la Madrid, alături de cele de la Castellon şi Roma.

"A fost cu totul altceva decât la Torino, unde Consulatul României de acolo a mediatizat slab evenimentul. La Madrid, s-a observat un interes real din partea Ambasadei", afirma Akos Derzsi.

25.000 de posturi vacante în toată ţara

Scopul acţiunii a fost acela de a-i informa pe românii plecaţi în străinătate despre locurile vacante la nivel naţional. Este vorba de 25.000 de posturi în toate domeniile de activitate, în special construcţii şi prestări de servicii. Au fost chiar firme care şi-au trimis reprezentaţii la Madrid, pentru a intra în contact direct cu posibilii angajaţi. Numărul total de locuri puse la dispozitie de firmele din România a fost de 2.000, în timp ce salariile au oscilat între 200 şi 1.200 de euro.

800 de euro, preţul întoarcerii în Romania

Mulţi dintre cei prezenţi s-au arătat interesaţi de posibilitatea revenirii acasă. Este şi cazul lui Vali Târloiu (35 de ani), din Buzău, aflat în Spania de şapte ani. Lucrează ca şofer şi câştigă 1.200 de euro. "Sunt convins că în ţară voi lua mai puţin. Dar dacă mi se oferă 800-1000 de euro, merg acasă.

Rămâne să mai ţinem legătura", afirmă românul. Eugen Pătraşcu (47 de ani), originar din Alba, ia şi el în calcul posibilitatea întoarcerii. "Am fost şofer în ţară timp de 22 de ani. Aici lucrez în construcţii. Ar fi buni 7-800 de euro, dacă aş găsi de lucru ca şofer. Sunt la căsuţa mea, nu mai plătesc chirie", marturiseşte Eugen. Au fost însă si persoane care nu s-au declarat nemulţumite cu salariul "românesc".

Gălăţeanca Ana Maria V. (21 de ani) a aflat că ar câştiga între 170 şi 250 de euro, ca menajeră. "Este prea puţin. Ce să faci cu banii ăstia? Măcar 400 dacă ar fi. Pentru ofertele care sunt la acest târg ,nu cred că s-ar întoarce cineva", afirmă convinsă românca.

Salariul nu poate fi ca cel din Occident

Director tehnic în cadrul unei firme de servicii profesionale, Sandu Nicolae, explică de ce salariul nu se poate compara cu cel din Occident: "Oamenii vin şi ne reproşează nouă că salariul este mic. Astea sunt condiţiile din România, la ora actuală. Nu putem oferi mai mult pentru că şi noi ne lovim de tot felul de greutăţi. Unii au impresia că salariile sunt dictate de angajator".

Organizatorii susţin că numărul CV-urilor strânse a fost de aproximativ 700, unele persoane înscriindu-se chiar la mai multe firme.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite