Tot mai multe conflicte între localnici şi ţiganii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimul an, ţiganii din România şi-au instalat tabere pe întreg teritoriul Spaniei. Trăiesc în condiţii mizere şi au umplut localităţile cu maldăre de gunoi. Spaniolii din zonele

În ultimul an, ţiganii din România şi-au instalat tabere pe întreg teritoriul Spaniei. Trăiesc în condiţii mizere şi au umplut localităţile cu maldăre de gunoi. Spaniolii din zonele în care rromii îşi instalează corturile se plâng autorităţilor că taberele acestora sunt adevărate cuiburi de infractori şi scandalagii.

"Eu locuiesc în cartierul Las Tablas, unde sunt mulţi ţigani. Noaptea îmi este frică să trec pe acolo, pentru a nu fi jefuit", spune Antonio Molina (21 de ani), din Madrid.

În cartierul Juan XXIII, din Alicante, trăiesc peste 100 de nomazi români. Dorm pe saltele, în plină stradă, împreună cu 50 de copii. Ţiganii spanioli din zonă se plâng de numeroasele altercaţii cu nou-veniţii. Ei spun că străinii stau noaptea pe trotuare, cântă, dansează şi consumă alcool.

În urmă cu o lună, în semn de sfidare, o ţigancă s-a dezbrăcat în faţa vecinilor şi a reporterilor de la o televiziune locală. Corturi ale ţiganilor români sunt şi în localitatea Roqueta del Mar (Almeria), unde un grup de rromi şi africanii din zonă s-au bătut cu arme albe recent.

Alte colonii de rromi s-au instalat în Illueca (Zaragoza), unde zeci de ţigani trăiesc într-un depozit agricol, în oraşul Murcia, sub podul de cale ferată, în Albacete, în Canada del Real (Madrid) şi în Palma de Mallorca. În La Seca (Castilla şi Leon), ţiganii au făcut foc de tabără şi au generat un incendiu.

"Incidentele de acest tip nu ajută la îmbunătăţirea imaginii României, dar nu există semnale că situaţia ar putea degenera într-un conflict asemănător celui din Italia", ne-a declarat Andrei Luca, secretar al Ambasadei României la Madrid.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite