Un colţ de Lipscani la Barcelona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În capitala Cataluniei poţi să găseşti magazinul Unirea, restaurantul Crama Dracula sau patiseria Bucureşti. Cu obiecte aduse din ţară, un compatriot a recreat în restaurantul său atmosfera de pe cea mai cunoscută stradă a capitalei României.

La restaurantul Crama Dracula, magazinul Unirea şi patiseria Bucureşti, situate chiar peste drum de penitenciarul din Barcelona, îşi dau întâlnire atât românii în căutare de produse autohtone, cât şi cei veniţi în vizită la rudele sau prietenii din închisoare. “Aflu mereu ce români au mai intrat la închisoare şi ce pedepse au de ispăşit”, glumeşte Valentin Emilian Radu (36 de ani).

Între clienţi săi, spaniolii reprezintă o categorie aparte. “La restaurant, clienţii spanioli vin chitiţi pe Dracula. Sunt curioşi să cunoască toată istoria, iar personalul nostru e bucuros să le ofere detaliile cuvenite. Avem chiar şi un ospătar deghizat în Dracula”, explică Valentin. Lângă restaurant, Valentin a deschis prima cofetărie românească din Barcelona, numită Bucureşti. Savarinele, plăcintele şi torturile se vând într-un decor menit să redea imaginea Bucureştiului de altădată.

Primul exemplar din ziarul „Universul”

Pe pereţi se pot vedea imagini din cartierele „Micului Paris” sau primul exemplar din ziarul „Universul”, apărut în 1937. „Fotografiile arată Bucureştiul anilor 1930-1932. Toate sunt aduse din România. Ţin foarte mult la primul exemplar al ziarului Universul, pentru că l-am primit de la tatăl meu.“

„Toată colecţia are 60 de fotografii. Spaniolii sunt uimiţi de cât de bine arăta Bucureştiul la începutul secolului trecut. Am avut clienţi care m-au întrebat dacă fotografiile sunt din Los Angeles”, spune patronul român. Pentru că e greu să mulţumeşti gusturile românilor adunaţi în Barcelona din toate colţurile ţării noastre, toate reţetele sunt adaptate stilului bucureştean.

Chiar şi afacerile româneşti din Barcelona au resimţit criza economică prin care trece Spania. Numărul clienţilor a scăzut aproape la jumătate faţă de anul trecut. După aprecierea patronului, în medie, doar 40 de clienţi, români sau spanioli, îl mai vizitează într-o săptămână. 

Obligat să angajeze un catalan

Începând de anul acesta, în restaurantele din Catalunya este obligatoriu ca cel puţin unul dintre angajaţi să vorbească limba catalană. Deşi românul nu e de acord, îşi va lua toate măsurile pentru a evita eventualele amenzi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite