Proprietarii, forţaţi de chiriaşii români să scadă chiriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Ivanov a obţinut o reducere a preţului chiriei de 60 de euro
Valentin Ivanov a obţinut o reducere a preţului chiriei de 60 de euro

Pentru micşorarea cheltuielilor pe timp de criză, românii îşi ameninţă proprietarii că se vor muta. În ultimele luni, preţul de închiriere al apartamentelor din Spania a scăzut cu până la 20%.

„Îmi micşorezi chiria sau plec", pare a fi în prezent laitmotivul chiriaşilor din Spania. Strânşi cu uşa, mulţi proprietari scad preţurile, de teamă că vor rămâne cu casele neînchiriate. Reducerile pe care le fac variază între 10% şi 20%.

Valentin Ivanov (24 de ani), originar din Petrileaca, judeţul Mureş, locuieşte într-o garsonieră din Villanueva del Pardillo, Madrid, Spania împreună cu soţia sa, Cristina. Când au închiriat locuinţa, cei doi plăteau 600 de euro lunar. Conform contractului, preţul a urcat an de an, iar acum plătesc 660 de euro. Anul acesta, ei i-au cerut proprietarului să le scadă preţul chiriei.

„La început, nu a vrut. Ne-am căutat în altă parte şi găsiserăm o garsonieră la 470 de euro, într-o localitate puţin mai îndepărtată de Madrid. Cam în acelaşi timp, ne-a sunat proprietarul şi ne-a spus că ne scade chiria cu 60 de euro, începând cu 1 ianuarie", povesteşte românul.

Şi-a impus preţul

Valentin nu este singurul român care a mizat pe sloganul „Îmi scazi chiria sau mă mut". Sandu Giboi (44 de ani), originar din satul Brânceni, judeţul Teleorman, i-a cerut proprietarului să-i micşoreze chiria de 1.200 de euro, pe care o plătea pentru vila în care stă împreună cu alte patru familii. Chiar el a fost cel care a stabilit preţul. „I-am spus că mi-am găsit în altă parte cu 1.000 de euro şi, dacă vrea să-mi scadă la preţul ăsta, rămân, dacă nu, plec", susţine Sandu.

Familia Cornea, din Bucureşti, locuieşte împreună cu alte două familii într-un apartament de trei camere din Villanueva del Pardillo, Madrid. În ultimii trei ani, Ionuţ şi Mihaela au văzut cum chiria le-a urcat de la 900 de euro la 940 de euro. La începutul lunii decembrie, erau hotărăţi să se mute.

„Vroiam să ne mutăm într-un apartament mai mic, de două camere. Căutam unul la vreo 700 de euro, pentru că nu ne mai permiteam să plătim atât. I-am spus proprietarei că intenţionăm să ne mutăm şi ne-a scăzut preţul la 800 de euro", spune Ionuţ.

Află pe adevarul.es în ce regiuni din Spania se plătesc cele mai mari şi cele mai mici chirii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite