Din cauza crizei economice, românii se recalifică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finalul anului 2008, numărul şomerilor din Spania poate ajunge la 2,8 milioane, conform estimărilor realizate de firmele de plasare a forţei de muncă. În prezent, în Spania, totalul

La finalul anului 2008, numărul şomerilor din Spania poate ajunge la 2,8 milioane, conform estimărilor realizate de firmele de plasare a forţei de muncă. În prezent, în Spania, totalul şomerilor se ridică la 2.500.000, dintre care mai mult de 500.000 sunt străini.

Între colectivele imigrante cele mai afectate de şomaj se înscrie cel al românilor. Rămaşi fără loc de muncă, românii, majoritatea cu experienţă în sectorul de construcţii, cel mai afectat de criza economică, sunt nevoiţi să se recalifice.

Flaviu Babă a lucrat timp de doi ani ca zidar, însă în ultimul an câştiga din ce în ce mai puţin. Astfel, Flaviu s-a orientat către meseria de electrician. "Am solicitat un permis de liber profesionist, şi am angajat electricieni spanioli, de la care fur meseria". În paralel, românul a urmat un curs de electrician, în Zaragoza, oraşul în care locuieşte.

Victor Brici (29 de ani) provine dintr-o familie în care, din tată în fiu, bărbaţii au fost ciobani. A venit în Spania împreună cu soţia şi cu fetiţa.

"Ca un făcut, singurul loc de muncă a fost tot la o stână", comentează el ironic. La stâna din Teruel, Victor era plătit cu 1.000 de euro. "Preţurile au crescut mult în ultimul an şi nu ne ajungeau banii ca să trăim trei persoane. La stână nu mi-ar mai fi mărit salariul. Am plecat cu gândul să câştig mai mult".

De aceea, Victor s-a orientat spre altă profesie - cofetar. "Trei luni am urmat un curs de calificare la locul de muncă, apoi m-au angajat", spune românul, care câştigă acum 1.500 de euro pe lună.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite