Spaniolii râvnesc la locurile de muncă ale căpșunarilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patronii susțin că au angajat femei din România și Maroc
Patronii susțin că au angajat femei din România și Maroc

Asociațiile de străini susțin că patronii din Huelva îi selecționează, în special, pe șomerii spanioli și cere birourilor de muncă să solicite angajarea tuturor rezidenților cu drept de lucru.

Considerat în urmă cu câțiva ani un sector destinat în special străinilor, culesul căpșunilor a intrat în atenția șomerilor spanioli, afectați de criza economică. În ultimul timp, mai multe asociații de imigranți se plâng că străinii sunt discriminați de către angajatori, care, în momentul recrutării de personal, îi selectează, în special, pe șomerii spanioli.

Conform ziarului "El Pais", la doar câteva săptămâni distanță de la începerea campaniei de colectare a căpșunilor din provincia Huelva, asociațiile susțin că străinii sunt defavorizați. Ele cer birourilor de muncă să solicite angajatorilor selecționarea și a "muncitorilor străini care au acte". Autoritățile afirmă că nu-i pot obliga pe patroni pe cine să ia la muncă.

În urmă cu aproape șase luni, guvernul autonom din Andalucia a demarat o campanie prin care cerea patronilor să "acorde prioritate forței de muncă locale". Asociațiile de străini susțin că angajatorii au înțeles greșit mesajul transmis, destul de ambiguu, de autorități.

Din partea adimistrației autonome se specifică faptul că anunțul se referea la toți rezidenții cu acte în regulă din Andalucia, fie că sunt spanioli sau străini. Mai mult, susține că lucrurile stau tocmai invers și că cei nemulțumiți sunt cetățenii spanioli.
"Unii reclamă faptul că pe câmp sunt prea mulți străini, în condițiile actualei situații tragice a șomajului", au declarat persoane din administrație, pentru "El Pais".

Românii se simt dați la o parte, angajatorii susțin contrariul

Cei mai afectați căpșunari străini sunt cei din Ecuador, Columbia, Bolivia, Coasta de Fildeș sau Mali. Chiar dacă aparțin unor state membre ale Uniunii Europene, cetățenii din România și Polonia susțin că nu le este ușor să-și găsească de muncă pe câmpurile din Huelva.

"În ultimul timp, nu ne mai selecționează", a declarat Mirela R.C., o româncă, în vârstă de 36 de ani. În schimb, Alberto Garrocho, președintele asociației "Freshuelva", din care fac parte 80% din angajatorii din zonă, susține că lucrurile "stau tocmai invers". "Majoritatea persoanelor care muncesc în aceste zile sunt femei de origine română și marocană", a afirmat acesta.

Vezi pe adevarul.es de câte persoane este nevoie anul acesta la culesul căpșunilor din Huelva.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite