Fără bani şi fără acte, operat gratuit în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu cotiza la asigurările sociale, un român din Villafranca del Castillo (Madrid) a suferit o intervenţie chirurgicală pe creier, plătită de statul spaniol. În Spania, orice

Deşi nu cotiza la asigurările sociale, un român din Villafranca del Castillo (Madrid) a suferit o intervenţie chirurgicală pe creier, plătită de statul spaniol.

În Spania, orice imigrant are dreptul la serviciu sanitar public, însă străinii care provin din ţări ce nu au convenţii bilaterale la nivel de sănătate, trebuie să plătească serviciile sanitare. De aceea este recomandabil să aibă o asigurare de sănătate. Dacă se află într-o situaţie ilegală şi nu sunt luaţi în evidenţă la primărie, românii au dreptul la asistenţă sanitară doar în cazul bolilor grave şi accidentelor.

Problemele pentru Daniel Bercea au început în vara anului trecut. În noaptea de 11 iunie tânărul de 33 de ani, originar din Moreni, a făcut prima criză de epilepsie. Soţia lui, Laura, a sunat la urgenţe. După zece minute, două ambulanţe se aflau la poarta casei lui Daniel. A fost transportat la spital unde i s-au făcut toată noaptea analize.

Era pentru prima dată când el făcea o criză de epilepsie şi medicii voiau să descopere cauza. Primul diagnostic pus: tumoare sau fisură pe creier. A fost internat în spital timp de trei săptămâni, perioadă în care medicii l-au supus la tot felul de teste. Ultimul: un examen arteriografic, ce a constat în introducerea unei camere de luat vederi într-o arteră a piciorului drept. Diagnosticul: malformaţie arterio-venoasă de 5 centimetri pe lobul drept al creierului.

Condiţii de lux în spital

A fost operat la spitalul Puerta de Hierro din Madrid. "Am avut emoţii timp de nouă ore, cât a durat operaţia. Mi-au spus că intervenţia a reuşit, dar că o să aibă o pareză trecătoare pe partea stângă. Nu putea mişca mâna stângă, precizează soţia.

Daniel îşi aduce aminte de condiţiile din spital. "Sunt de neimaginat. Au aparatură de ultimă generaţie şi este foarte curat. Zi de zi ne făceau curăţenie în camere, ne schimbau lenjeria de pat şi pijamalele. Cât timp am fost paralizat m-au spălat şi m-au schimbat ei, zi de zi. Fără şpagă ca la noi şi fără să facă diferenţiere între mine şi un spaniol. Norocu meu a fost căm-am îmbolnăvit în Spania şi nu în România", afirmă Daniel impresionat că toate serviciile au fost gratuite.

Românul nu avea permis de lucru în Spania, nu contribuise la asigurările sociale, avea doar certificatul de rezidenţă şi carnetul de sănătate. Cheltuielile pentru analize, operaţie şi spitalizare au fost estimate la 150.000 de euro. După spitalizare a urmat o perioadă de reabilitare.

"Zilnic, venea o ambulanţă acasă pentru a mă duce la reabilitare, unde făceam masaj şi gimnastică. Nu am plătit nimic", spune tânărul.

Zile negre şi în 2008

La începutul acestui an Daniel a primit acceptul medicilor de a-şi relua activitatea. Dar ghinioanele au continuat să se ţină scai de el. În vară, a rămas fără muncă, a pierdut actele, apoi totul a culminat cu două accidente auto destul de grave.

"Prima dată, nu am avut nimic, însă am tras o mare sperietură. Apoi, în săptămâna următoare, pe fondul stresului şi al oboselii am făcut o criză epileptică la volan. Am mers pe autostradă din parapet în parapet . Maşina a fost făcută zob, iar eu, din fericire, n-am avut nici măcar o zgârietură. La scurt timp, am avut o a doua criză epileptică", povesteşte Daniel.

Reinternat pentru 24 de ore în spital, medicii i-au prescris din nou tratament medical şi i-au interzis să mai muncească timp de un an de zile. Acum, Daniel intenţionează să facă un curs de reprofilare pentru o meserie mai uşoară decât construcţiile.

Promisiune lui Dumnezeu

Soţia Laura crede că Daniel a primit şi ajutor divin. "Cu credinţa în Dumnezeu am putut trece prin toate. Practic, au fost două lucruri care s-au completat: puterea lui Dumnezeu şi priceperea medicilor. Ţin minte că i-am făcut o promisiune Domnului: dacă Dan se face bine ne vom căsători imediat la biserică". Familia Bercea s-a cununat civil în urmă cu aproape şase ani, iar în luna mai a acestui an s-au căsătorit religios la biserica din Alcala de Henares.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite