O familie de ţigani români din Madrid, evacuată din autobuzul în care locuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Madrid a evacuat 14 persoane de naţionalitate română dintr-un autobuz şi o rulotă din Madrid, distrugând vehiculele şi depozitându-le la fier vechi.

Ieri le-a fost "demolată" ceea ce au numit casă în ultimii trei ani, un autobuz şi o rulotă şubrede, în care trăiau 14 membri ai aceleiaşi familii de ţigani români, patru adulţi şi zece minori cu vârste între 1 şi 14 ani. Autobuzul şi rulota erau amplasate în nordul Madridului, pe strada Somport de Las Tablas. Primăria a ordonat distrugerea vehiculelor şi predarea lor la fier vechi, iar familia a fost evacuată. S-au ocupat de îndeplinirea misiunii agenţii Poliţiei Muncipale, cei ai Poliţiei Naţionale, un excavator, o macara, Samur-ul şi responsabilii primăriei, scrie El Pais.

Trei ore a durat operaţiunea de distrugere a autobuzului şi rulotei, în strigătele ţiganilor români. "Nu vrem să plecăm. Nu aveţi dreptul", spunea Fran Stan, capul familiei, încurajat şi sprijinit de o duzină de voluntari de la parohia "San Carlos Borromeo". Primăria madrilenă şi-a justificat acţiunea: "Era o tabără ilegală". La distrugerea "locuinţelor" au asistat părinţii şi copiii cei mai mici ai familiei, dat fiind că ceilalţi erau la şcoală. În autobuz lociau Fran Stan, soţia sa Graţiela şi opt din copiii lor. Alături, în rulotă, fiica cea mare, Persida, soţul ei Ciprian şi cei doi copii ai lor. Adulţii îşi caută de câteva luni de muncă, fără succes, însă. Voluntarii parohiei Santo Domingo de la Calzada susţin că este vorba de "o familie foarte integrată, foarte educată. Copiii vorbesc spaniolă perfect şi merg la şcoală zi de zi".

Familia, de naţionalitate română, locuia aici din 2008. S-au instalat pe drumul dintre Fuencarral şi Hortaleza când şeful lui Stan, care avea o afacere cu mijloace de transport în comun, pe care românul le păzea, i-a dat autobuzul, care nu mai funcţiona, să locuiască în el. Atunci, familia Stan a plecat din tabăra de ţigani El Gallinero, unde, spune Stan "existau foarte multe conflicte". În noul "cartier" aveau apă şi lumină. O instalaţie electrică improvizată îi conecta la sistemul public de iluminat, iar apa o luau de la o cişmea de pe stradă. Asta până sâmbătă, când i-a vizitat Poliţia, care le-a dat termen până ieri să evacueze vehiculele. "Stăm foarte bine aici. Unde să ne ducem?", se plângeau ieri, într-o spaniolă perfectă, românii.

Citeşte pe adevarul.es unde au fost mutaţi ţiganii români şi vezi o galerie foto cu viaţa acestora în autobuzul care le era locuinţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite