"Ţiganii români, o rasă nomadă, căreia îi place să mânânce din gunoaie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Definiţia îi aparţine unui consilier local din Motril (Granada), care a declanşat o nouă polemică vizavi de problema taberelor ilegale ale ţiganilor români din zonă.

"Ţiganii români sunt o rasă nomadă, careia îi place să trăiască în colibe înconjurate de câini, făcând foc şi hrănindu-se din gunoaie". Aşa i-a descris pe romi Antonio Escamez, consilier local al Primăriei din Motril (Granada). Declaraţia consilierului a fost făcută în plenul Consiliului Local, în 29 octombrie, motiv pentru asociaţiile Motril Acoge, APDHA şi Anaquerando să le taxeze ca "rasiste şi xenofobe".

Problema a apărut când primii ţigani români au început să apară la marginea oraşului, unde au ridicat deja celebrele tabere ilegale, care au împânzit Spania şi Franţa, ducând la celebra decizie a Guvernului Sarkozy de a le demola şi a-i expulza pe ocupanţii acestora înapoi în România. Mai întâi, locuitorii cartierului Los Alamos, din Motril, lângă care au răsărit colibele, au făcut diverse plângeri la Primăria din localitate. "Nu putem concepe astfel de comportamente şi mod de viaţă în secolul XXI", s-au plâns aceştia, citaţi de Ideal.

Primăria, proprietara terenurilor pe care s-au ridicat taberele ilegale ale ţiganilor, a aprobat în plen începerea procedurilor administrative de demolare a acestora. Decizia a stârnit, însă, protestele asociaţiilor amintite, care au trimis o scrisoare Primarului localităţii. "Prin hotărârea luată, situaţia de excluziune a familiilor afectate nu va face decât să se înrăutăţească, deoarece măsura de evacuare nu include acţiuni sociale de reintegrare în paralel", au scris Motril Acoge, APDHA şi Anaquerando în misiva trimisă autorităţilor.

Citeşte pe adevarul.es de ce cred asociaţiile care iau apărarea ţiganilor români că aceştia sunt incriminaţi pe nedrept şi ce acţiuni le cer acestea autorităţilor în această problem.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite