La 70 de ani, lasă Spania pentru SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru unii români care au părăsit ţara, Spania este doar o etapă în drumul către alte ţări . Există şi alţi compatrioţi care se decid să plece din Peninsula Iberică, fie nemulţumiţi de situaţia economică de aici, fie în căutarea altor locuri unde speră să o ducă mai bine.

Pentru aceşti români, revenirea acasă nu reprezintă însă o alternativă de luat în seamă. Cel mai des, ei se îndreaptă către alte ţări după ce rămân fără un loc de muncă în Spania.

Chiar dacă România a devenit ţară membră a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, românii au în continuare nevoie de vize pentru a putea merge în ţări precum Statele Unite ale Americii sau Canada. O soluţie pentru a scăpa de vize o reprezintă obţinerea rezidenţei şi ulterior a cetăţeniei spaniole, însă această procedură este una complicată şi de durată.

Emigrant la vârsta a treia

Ultimul gând al suceveanului Gheorghe Bulină, la cei 70 de ani ai săi, este să ajungă în America. Românul se poate lăuda că, până la această vârstă, a mai trăit în Germania, Italia, Ungaria, Rusia, iar acum în Spania. Însă, mereu şi-a dorit să poată ajunge în Statele Unite ale Americii.

„Ştiu că va fi foarte greu să ajung acolo, dar tot mai am speranţa ca cineva să se îndure de una dintre ultimele dorinţe ale unui bătrânel care şi-a dorit toată viaţa să vadă America, şi să-l ajute să obţină viză”, spune el.

În luna iunie, când a lăsat Italia pentru Spania, suceveanul Nicolae Vasilescu, de 60 de ani, a prins din plin criza economică de la Madrid. Cu toate acestea, a lucrat ”la negru” de aproape trei luni ca tâmplar.

A preferat Ciprul Spaniei

Însă instabilitatea şi salariul de aici l-au îndemnat să dea curs unei solicitări venite din Cipru unde lucrează, legal, la ridicarea unui aeroport internaţional. ”Avem mult de lucru acolo. Cred că abia în trei ani de zile terminăm”, a povestit suceveanul pentru ”Adevărul”. În Cipru, va lucra ca instalator, meseria pe care a practicat-o toată viaţa. Are program de opt ore pe zi şi câştigă aproximativ 2.000 de euro lunar.

Când va termina această lucrare, dacă România îi oferă încrederea necesară, ar vrea să se întoarcă acasă. Aflat în permanenţă în căutarea unui trai mai bun, Nicolae a muncit şapte ani în Israel, trei ani în Libia, două luni în Anglia şi câte trei luni în Franţa, Italia şi Spania.

„Vreau o viaţă decentă în Canada”

Mirela Bratoşin, de 41 de ani, este originară din Fieni, judeţul Dâmboviţa. Locuieşte în Spania de mai bine de 5 ani, iar aici a poposit doar cu scopul de a strânge cei 10.000 de dolari cu care să poată emigra în Canada.

„Am completat un chestionar oferit de către ambasada Canadei acum câţiva ani. În funcţie de punctajul pe care îl acumulai, ţi se acorda, sau nu, viză pentru acest stat“.

„Noi am obţinut atunci punctajul maxim, singurul lucru care ne lipsea erau cei 10.000 de dolari canadieni”, povesteşte Mirela Bratoşin.

În Spania, românca şi-a deschis un restaurant, iar soţul său, o firmă de construcţii. „Singurul meu gând este acum să pot vinde restaurantul şi să plec în Canada.

Doar acolo cred că îi voi putea oferi fiului meu o viaţă decentă, în Spania lucrurile nu mai merg aşa de bine ca până acum”, completează dâmboviţeanca.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite