Un an de şcoală costă 6.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Au profesori responsabili. Până nu merg să-i iau de la şcoală, nu-i lasă afară, cum se întâmpla în România”, spune Nicoleta, mamă a doi copii

În plină perioadă de înscriere a copiilor pentru anul şcolar 2008-2009, românii din Catalonia se gândesc deja şi la un buget. În cazul şcolilor publice, rezervarea unui loc pentru copil poate fi o problemă. Situaţia variază de la o şcoală la alta, în funcţie de prestigiu şi de amplasare. În centrele private, preţurile urcă foarte mult, însă nu sunt probleme pentru a găsi un loc.

Familiile de români preferă să-şi trimită copiii la şcolile publice datorită costurilor mai mici. Pentru familia Teodor din Tarragona, şcoala fetei, în vârstă de 14 ani, presupune un efort bugetar anual de aproximativ 6.000 de euro. “Nu mă interesează preţul, când ştiu că am copilul lângă mine”, spune cu mândrie mama, Anisia Teodor.

După sistemul spaniol, copiii stau la şcoală de la 8.30 până la 18.30. În timpul pauzei de o oră, elevii iau prânzul la şcoală. Costul mesei este de şase euro pe zi pentru fiecare copil, la care se adaugă între 30 şi 58 de euro pe an asigurarea şcolară şi 24 de euro cotizaţia la Asociaţia de părinţi. La acestea, se adaugă cheltuielile pentru rechizite, manuale, transport şi haine.
Nicoleta, mamă a doi copii, Amina, de 8 ani, respectiv Sorin, de 6 ani, cheltuieşte între 3.500 şi 4.000 de euro anual pentru fiecare copil.

Ea se declară mulţumită de sistemul şcolar spaniol: “Au profesori responsabili. Până nu merg să-i iau de la şcoală, nu-i lasă afară, cum se întâmpla în România”. Cazul copiilor familiei Ursache, din Terrasa, este diferit. Anca (15 ani), Alexandru (14 ani) şi Andrei (10 ani) merg la una dintre cele mai prestigioase şcoli catalane, la Mata de Pera, unde cheltuielile şi cerinţele sunt mult mai ridicate.

Meditaţii la catalană


“Lunar, se organizează excursii, iar contribuţia la Asociaţia de părinţi este de 150 euro anual. Activităţile extraşcolare, cum ar fi fotbalul, înseamnă un efort lunar de 600 de euro”, precizează Ionuţ Ursache, tatăl.

Despre orele particulare, ne-a vorbit Constantin Zoolog (40 de ani), părinte a doi băieţi. O oră de catalană în particular costă 15 euro. Majoritatea materiilor sunt în catalană şi copiii au  nevoie de ajutor. În Catalonia, preţul şcolarizării unui copil poate fi diminuat prin obţinerea unei burse sociale, care se acordă însă numai în cazul familiilor cu venituri reduse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite