Valoarea în bani a unui urs românesc stabileşte pedeapsa celor care l-au adus în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursuleţul Aragon este subevaluat, din cauză că este român Foto: El Diario Montanes
Ursuleţul Aragon este subevaluat, din cauză că este român Foto: El Diario Montanes

Doi români au introdus, acum şapte luni, un pui de urs brun în Spania, în portbagajul maşinii. Conform legislaţiei spaniole, infracţiunea este fie uşoară, fie foarte gravă, în funcţie de valoarea animalului "traficat".

Ursuleţul "Aragon" este atât de frumos şi de drăgălaş, încât este nepreţuit. Dar autorităţile sunt obligate, totuşi, să-i stabilească un preţ, pentru ca cei doi români care l-au introdus în Spania ilegal să poată fi sancţionaţi. Dat fiind că ursul provine din România, unde nu este considerat o specie în pericol de extincţie, fiind permisă, în continuare, vânarea lui, în anumite condiţii, preţul puiului de urs este unul foarte scăzut. Din punct de vedere legal, valoarea sa este sub 4.500 de euro, iar deţinerea sa fără permis este considerată o infracţiune uşoară, scrie El Diario Montanes.

Cărat în portbagaj, din România până în Spania

Acum şapte luni, ursuleţul a fost transportat din România până în Spania în portbagajul unui autoturism. Cei doi români care l-au transportat sunt încă anchetaţi de Garda Civilă, iar procesul împotriva lor, deschis în Zaragoza, nu s-a încheiat. Atunci, doi agenţi ai Gărzii Civile Rutiere au oprit automobilul celor doi, pe autostrada A2. Aceştia se speriaseră când au văzut maşina de poliţie, crezând că aceştia sunt pe urmele lor. Faptul că au accelerat, începând să conducă temerar, dorind să scape de "urmăritori" a trezit suspiciuni poliţiştilor, care abia atunci au început să-i urmărească, oprindu-i pe dreapta. Pentru încălcarea legislaţiei rutiere au scăpat atunci uşor, cu 80 de euro amendă. Totuşi, poliţiştii au reuşit să elibereze ursul, pentru care niciunul din cei doi români, ambii rezidenţi în Spania, nu avea acte de provenienţă. Animalul a fost confiscat şi transportat în Parcul Natural din Cabarceno, din Cantabria.

Poliţiştii le-au întocmit românilor proces-verbal pentru contrabandă, pe care l-au trimis la Administraţia Principală a Vămilor din Zaragoza. În plus, au început să încheie documentaţia pentru "infracţiune contra faunei" şi au trimis-o Procuraturii Judecătoriei Provinciale din Zaragoza.

Amenda este de 100%-150% din valoarea animalului

Conform legislaţiei spaniole, însă, marfa care face obiectul "contrabandei" trebuie evaluată. Şefa departamentului de convenţie asupra comerţului internaţional cu specii ameninţate, CITES (Convención sobre el Comercio Internacional de Especies Amenazadas), i-a stabilit preţul ursului, botezat "Aragon", la o valoare între 3.000 şi 5.000 de euro. Legea Contrabandei consideră importul, exportul, comerţul, deţinerea speciilor de animale sălbatice fără îndeplinirea cerinţelor legale stabilite constituie o infracţiune foarte gravă, gravă sau uşoară, în funcţie de valoarea animalului. Dacă această valoare se află sub 4.500 de euro, infracţiunea este una uşoară, iar amenda pentru aceasta variază între 100% şi 150% din valoarea exemplarului. Pentru a fi considerat un delict foarte grav, valoarea trebuie să depăşească suma de 18.000 de euro.

Carlos Gonzalez Anton, consilier juridic al Fundaţiei Ursului Brun (FOP), a explicat că valoarea dată ursului este atât de mică din cauza faptului că animalul provine din România. Faptul că urşii bruni sunt încă larg răspândiţi în pădurile balcanice şi din Munţii Carpaţi, iar vânătoarea lor este permisă, în anumite condiţii speciale, îi scad valoarea lui "Aragon". În România, ursul brun nu este considerat în pericol de extincţie, ca în Spania, deşi este o specie "ameninţată".

Citeşte pe adevarul.es cum ar fi stat lucrurile dacă ursul brun era spaniol şi care este pedeapsa cu închisoarea pe care o riscă, totuşi, cei doi români.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite