Ziua Naţionalã a României, sãrbãtoritã de sute de români în Castellon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetãţenii români care locuiesc în oraşul Castellon şi în localitãţile vecine au sãrbãtorit, ieri, Ziua Naţionalã a României, la Teatrul Principal din Castellon. Printre personalitãţile

Cetãţenii români care locuiesc în oraşul Castellon şi în localitãţile vecine au sãrbãtorit, ieri, Ziua Naţionalã a României, la Teatrul Principal din Castellon. Printre personalitãţile politice spaniole care au participat la eveniment îi amintim pe Primarul oraşului, Alberto Fabra, Prefectul provinciei Castellon, Carlos Fabra şi Directorul General pentru Imigraţie, Josep María Felip.
Preşedintele Asociaţiei Românilor din Castellon, Valencia şi Alicante (ARCVA), Sorin Simion, a evidenţiat, în discursul său, importanţa Zilei Naţionale a României celebratã anul acesta, la 90 de ani de la Marea Unire.

În cadrul festivitãţii, Josep Maria Felip, Directorul General pentru Imigraţie, a declarat, cu ocazia primirii Premiului pentru Integrare, cã „recenta aprobare a Legii de Integrare se datoreazã participãrii unor aproximativ 100 de entitãţi, printre care şi cele 21 de asociaţii de români din provincia Castellon”. În Legea de Integrare a Imigranţilor se prezintã compromisurile pe care aceştia trebuie sã şi le asume, precum modelul spaniol de convieţuire şi scara de valori a acestora. Felip a definit Comunitatea Valencianã ca fiind „pãmântul oportunitãţilor”, unde poate veni orice persoanã, dar unde aceasta trebuie sã respecte valorile, obiceiurile, tradiţiile şi sistemul de convieţuire ale spaniolilor.

Evenimentul s-a încheiat cu opera de teatru „Ritmuri”, în regia Dianei Lupescu, pusã în scenã de cãtre actori ai Teatrului Nottara. Producţia, în care joacã opt actori şi patru muzicieni, are ca temã reflectarea în tradiţiile româneşti a momentelor esenţiale ale vieţii: naşterea, botezul, cãsãtoria şi moartea. Piesa se bazeazã pe ritualuri şi texte muzicale autentice, fiind gânditã pentru spectatorii care nu sunt familiarizaţi cu limba şi cultura românã.
Consulul României în Castellon, Liviu Popa, a subliniat importanţa integrãrii românilor în societatea spaniolã, calificând-o ca pe un exemplu de convieţuire.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite