Vrei să revii în România? Atenţie la contractul de muncă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorilor români le place să fenteze atât angajaţii cât şi statul. Este însă nu doar o caracteristică a privaţilor, ci şi a companiilor de stat. O demonstrează studiul „Atitudini

Angajatorilor români le place să fenteze atât angajaţii cât şi statul. Este însă nu doar o caracteristică a privaţilor, ci şi a companiilor de stat. O demonstrează studiul „Atitudini faţă de muncă în România”, lansat ieri de Fundaţia Soros şi realizat în 33 de ţări. În România au fost intervievate 2.400 de persoane.

Patronii şi statul român angajează fără carte de muncă

Dacă vă gândiţi să vă întoarceţi în ţară şi veţi căuta un loc de muncă, cel mai probabil îl veţi găsi la un angajator privat. Atenţie însă, patronii vor încerca să profite de situaţia dumneavoastră. Cele mai folosite metode sunt să vă angajeze fără carte de muncă sau să vă treacă pe aceasta un salariu mai mic.

Conform studiului, aproximativ 16% din populaţia ocupată a României declară că în ultimul an a lucrat fie fără carte de muncă, a avut trecut pe cartea de muncă un salariu mai mic decât cel real sau s-a confruntat cu ambele situaţii. Deşi nemulţumiţi, ei acceptă situaţia:

„Aceste persoane nu sunt mulţumite de situaţie, dar au nevoie neaparat de acel loc de muncă. Ei nu pot oferi foarte mult şi atunci angajatorul încearcă să profite de ei”, a declarat Claudiu Tufiş, sociolog şi unul dintre coautorii studiului.

Se pare însă că nu doar “privaţii” păcălesc statul şi angajaţii. Chiar şi statul profită atunci când i se oferă ocazia: „Aproximativ 5% din angajaţii la stat declară că s-au aflat într-una dintre cele două situaţii, în ultimul an, ceea ce este oarecum surprinzător, deoarece pentru firmele de stat acest procent ar trebui să fie zero”, spune Claudiu Tufiş.
 
Profilul „păgubitului”

Aceste persoane sunt în general bărbaţii, tinerii fără experienţă, cei cu un nivel scăzut de educaţie, persoanele din mediul rural, dar şi din Bucureşti. Angajatorii încearcă să fenteze sunt de cele mai multe ori firmele private cu capital român, după cum se arată în studiu.

Astfel, în Bucureşti, 14% dintre românii care lucrează au declarat că nu au carte de muncă, iar 18%, că primesc un salariu mai mare decât cel de pe cartea de muncă: „Firmele private cu capital românesc par a fi mai predispuse către cele două tipuri de comportamente. 14% dintre angajaţii acestora lucrează fără a avea contract, iar 18% pentru un salariul mai mare decât cel înregistrat”, spune Claudiu Tufiş.

Românii vor venituri mari şi loc de muncă sigur

Studiul arată de asemenea că piaţa muncii din România nu le satisface dorinţele românilor. Atunci când vorbesc despre un loc de muncă, 68% dintre români îşi doresc cel mai mult ca acesta să le ofere un venit mare şi 78% spun că preferă un loc de muncă sigur. În realitate însă, doar 38% dintre românii ocupaţi spun că locul de muncă este sigur, iar 10% consideră că veniturile sunt pe măsura aşteptărilor lor.
 
Conform studiului, cei mai norocoşi sunt angajaţii la stat, deoarece doleanţele lor corespund realităţii. Ei au cele mai mari venituri, dar se plâng de faptul că nu au flexibilitate în ceea ce priveşte programul. Adică, ei nu îşi pot rezolva problemele personale în timpul programului de muncă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite