Votul uninominal pe înţelesul diasporei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votul uninominal este un sistem electoral nou care va fi introdus pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor, începând cu alegerile parlamentare care vor avea loc pe 30 noiembrie.

Românii au fost întrebaţi dacă doresc să îşi voteze în acest fel parlamentarii şi au răspuns „da”, l-a referendumul din 25 noiembrie 2007.
 
Totuşi, legea votului uninominal, aşa cum a fost ea aprobată de Parlament, nu impune un sistem de „vot uninominal pur”. Astfel, o parte dintre candidaţi vor fi aleşi în acest sistem, iar alţii vor fi desemnaţi după ce Biroul Electoral Central va strânge la nivel central voturile pentru partide.

Ceea ce trebuie reţinut este că, dacă aţi votat un candidat care nu a fost ales parlamentar, votul pe care dumneavoastră l-aţi dat nu este total pierdut. Dacă acel candidat era membru al unui partid politic, votul dumneavoastră se duce la nivel central şi va fi numărat pentru cea de a doua rundă în care se atribuie mandate.

Ce însemnă colegiu uninominal?

Judeţele, sectoarele din România, dar şi diaspora, au fost împărţite în colegii uninominale. Acestea sunt de două feluri: colegii uninominale pentru Camera Deputaţi şi pentru Senat.

Într-un colegiu uninominal se alege un singur deputat sau senator. Pentru că un senator este ales cu mai multe voturi decât un deputat, un colegiu pentru Senat va îngloba mai multe colegii pentru Cameră.
 
Un alegător va aparţine deci de colegii diferite pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat.

Fiecare partid poate propune un singur candidat pentru un colegiu, fie el pentru Cameră sau pentru Senat. Când va ajunge la urne alegătorul va primi două buletine de vot, unul pentru Camera Deputaţilor şi altul pentru Senat.

Circumscripţia 43, pentru românii din diasporă

Circumscripţia electorală numărul 43 este cea a diasporei. În această circumscripţie au fost trasate patru colegii uninominale pentru Camera Deputatilor, din care vor rezulta, evident, patru deputaţi, şi două pentru două pentru Senat, deci doi senatori.

Pragul electoral

Primul lucru pe care Biroul Electoral al circumscripţiei 43 îl va face, după închiderea urnelor, va fi să constate câţi dintre candidaţii înscrişi au obţinut suficient de multe voturi cât să treacă pragul electoral. 

Asta înseamnă că partidul trebuie să fi obţinut 5% din voturi la nivel de ţară pentru partide. Dacă sunt alianţe formate din două partied - pragul este 8%, dacă sunt alianţe din trei partied - pragul este 9%, iar din patru sau mai multe partide – pragul 10%.

Totodată, pentru ca un partid să atingă pragul, el poate să câştige cel puţin şase colegii pentru Camera Deputaţilor sau trei de la Senat (adică acei candidaţi trebuie să fi obţinut cele mai multe voturi în colegiile lor, fără să fie nevoie să îndeplinească alte condiţii).

Candidaţi independenţi

Biroul Electoral de circumscripţie va da un mandat candidaţilor independenţi dacă au obţinut 51% din voturi în colegiul în care au candidat.

Prima etapă, de atribuire a mandatelor

Prima etapă de distribuire a mandatelor se face, dacă ar fi să spunem varianta cea mai simplă: candidatul care reuşeşte să obţină 51% din voturi, câştigă un mandat de deputat sau senator, în colegiu în care a candidat. 

Dacă nu obţine nimeni un mandat sau chiar dacă acest lucru se întâmplă, restul de mandate vor fi distribuite de Biroul Electoral al circumscripţiei, în cazul nostru cel al circumscripţiei 43.

Atribuirea se face după o formulă care ţine cont de numărul de voturi pe care un partid le obţine în circumscripţie, deci nu vor conta numai voturile pe care le va obţine candidatul prin forţe proprii.

Etapa a doua, de atribuire a mandatelor

Dacă au rămas mandate neatribuite, ele vor fi ocupate după calculele care se vor face la nivelul Biroului Electoral Central.
Aici se vor aduna toate voturile care nu au fost luate în calcul în circumscripţiile electorale. Pentru atribuirea acestor mandate, se vor însuma nu numai voturile pe care le-a obţinut candidatul, dar şi voturile pe care le-a obţinut partidul său la nivelul întregii ţări. Aici cele mai avantajate vor fi, bineînţeles, partidele mari.

Modul de atribuire al mandatelor pe care parlamentarii l-au prevăzut în lege este suficient de complicat cât să le creeze probleme şi celor de la Biroul Electoral Central.

La începutul campaniei, cei cinci membri ai Biroului Electoral Central, majoritatea jurişti, au fost instruiţi privitor la modul de calcul de către specialişti de la Institutul Naţional de Statistică. După şase ore de explicaţii, specialiştii au constat însă că este nevoie de încă un training.

De ce se află pe buletinul tău de vot numele reprezentanţilor minorităţilor naţionale?

Constituţia României oferă minorităţilor naţionale care nu întrunesc numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament dreptul la câte un loc de deputat, în condiţiile legii electorale.

Cetăţenii unei minorităţi naţionale pot fi reprezentaţi numai de o singură persoană. Asta o spune Constituţia, la articolul 62.
Pentru că reprezentanţii minorităţilor aveau puţine şanse să fie aleşi într-un colegiu uninominal, unde probabil majoritari erau românii, când au întocmit legea, aleşii au decis că minoritarii se vor alege într-un singur colegiu.

Acest colegiu va cuprinde toată România, iar voturile pentru reprezentanţii minorităţilor se vor aduna nu numai de pe un teritoriu restrâns, cum este un colegiu uninominal, ci din toată ţara.

Astfel, numele celor care candidează din partea minorităţilor apar pe toate buletinele de vot, indiferent de colegiul uninominal, inclusiv pe cele pentru diasporă.

Pentru acei minoritari care nu au atins pragul electoral, legea prevede că se va stabili un coeficient electoral la nivel naţional. Numărul de voturi valabil exprimate în toate colegii pentru Camera Deputaţilor se împart la numărul de colegii uninominale pentru deputaţi (practic viitorul număr de deputaţi, 315), sau de senatori (137).

Organizaţiile minorităţilor care au obţinut cel puţin 10% din acest coeficient au dreptul să trimită un deputat în Parlament. Dacă sunt mai mulţi din partea unei asociaţii, va merge acela care a oţinut cele mai multe voturi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite