Urzica mediteraneană trimite românii acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compatrioţii din Castellon, singurii oameni alergici la Parietaria Odată ajunşi pe teritoriul Spaniei, mulţi dintre români au făcut alergii la diferite plante sau la praful de argilă de

Compatrioţii din Castellon, singurii oameni alergici la Parietaria

Odată ajunşi pe teritoriul Spaniei, mulţi dintre români au făcut alergii la diferite plante sau la praful de argilă de la fabricile de ceramică.

Parietaria mediterranea ocupă primul loc în rândul alergenilor care afectează românii din Castellon. Această plantă creşte, în special, în zonele mediteraneene în care poluarea este destul de mare. Castellon, oraş în care locuiesc mai mult de 80.000 de români, este un mediu propice pentru dezvoltarea acestei plante.
7.000 de pacienţi români, într-un an

Enrique Miranda Ernesto, medic-şef al secţiei de Alergologie a Spitalului General din Castellon, semnalează că numărul românilor alergici la această specie de urzică a crescut alarmant în ultimii doi ani.

"În anul 2007, am avut aproximativ 7.000 de pacienţi români alergici, afectaţi în primul rând de parietaria mediterranea şi în al doilea rând de praful de argilă. Majoritatea se află sub tratament cu antihistaminice şi aproximativ 2.800 dintre ei s-au vaccinat contra alergiei la Parietaria", a declarat doctorul Enrique Miranda. "Toţi pacienţii noştri care suferă de această afecţiune sunt români.

Au venit dintr-o ţară cu climă şi vegetaţie diferite, iar consecinţele asupra sănătăţii acestora sunt destul de grave. Organismul trece prin anumite schimbări şi încearcă să se adapteze la noile condiţii climatice. Există persoane cărora nu le prieşte clima mediteraneeană şi se îmbolnăvesc. Pentru unii pacienţi, singura soluţie este să se întoarcă în România", adaugă medicul.

Praful de argilă, al doilea factor alergen

Pe de altă parte, provincia Castellon este cunoscută în toată Europa ca producătoare de gresie şi faianţă, argila fiind materia primă de bază. Mulţi dintre românii care locuiesc în această regiune şi lucrează în fabricile de ceramică au făcut alergii la praful de argilă. Steliana Boros, 47 de ani, originară din Târgovişte, a fost angajată în urmă cu cinci ani într-o fabrică.

După doi ani de lucru, au apărut primele simptome ale afecţiunii. "Am făcut trei ani tratament pentru alergia la praful de argilă şi încă nu m-am vindecat. Mă vaccinez lunar. Medicul nu a putut să-mi dea asigurări că, după terminarea tratamentului, voi scăpa definitiv de boală. În România, am lucrat într-o fabrică de ciment, însă n-am avut niciodată probleme de sănătate", spune femeia.

Parietaria mediterranea:

este o specie perenă de urzică, una dintre cele 105 cunoscute creşte cu predilecţie în zonele mediteraneene înfloreşte de două ori pe an, în lunile februarie şi septembrie produce polen pe parcursul întregului an; a fost descoperită în anul 1927, de către Frugoni, un cercetător ştiinţific italian

În Castellon, doar românii au alergii la Parietaria mediterranea
Miranda Ernesto, medic

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite