Un fost miner îngrijeşte maimuţe în Spania
0
După 22 de ani petrecuţi în Valea Jiului, Mihai Tofan şi soţia sa au ajuns la Girona, unde se ocupă de îngrijirea primatelor salvate de o fundaţie spaniolă de protecţie a animalelor. Familia Tofan este o gazdă bună pentru studenţii voluntari din Australia, Anglia, Austria sau Argentina, veniţi pentru a face schimb de experienţă.
Mihai (53 de ani) şi Jana Tofan (50 de ani), din Vaslui, s-au mutat în Valea Jiului, la Lupeni, în urmă cu trei decenii. Bărbatul a lucrat ca miner 22 de ani, iar apoi a plecat în Peninsula Iberică, unde a găsit un loc de muncă în construcţii.
Citește și:
Ionuţ Gava, românul care lucrează printre vipere, pitoni şi peşti Piranha
De la căpşuni, la primăria Zaragozei
O arhitectă româncă din Barcelona, acrobat în timpul liber
Cu ce joburi îi aşteaptă UE pe români
Diplomaţii de la Consulatul din Madrid, trimişi la munca de jos
Barcelona: O româncă, voluntar la târgul de animale abandonate
„Am venit în Spania cu banii luaţi pe o rablă de Dacie, pentru a le oferi un viitor mai bun fiicelor mele, Mihaela şi Dănuţa", povesteşte Mihai. După patru ani a fost angajat la Fundaţia de protecţie şi îngrijire a animalelor Mona, pentru a repara instalaţiile. Casa pe care angajatorul catalan i-a pus-o la dispoziţie a fost ocazia mult aşteptată de român pentru a-şi reîntregi familia şi pentru a-şi aduce soţia la Girona.
Ghizi pentru voluntarii străini
Acum, cei doi români sunt angajaţi permanenţi ai fundaţiei, ei având grijă în fiecare zi de buna funcţionare a centrului de protecţie a animalelor.
Tot ei se ocupă de pregătirea legumelor, a sucurilor şi a salatelor de fructe pe care cele treisprezece maimuţe pe care le îngrijesc le consumă de trei ori pe zi. „Trăim într-o linişte totală, în mijlocul naturii, dar mai vin voluntari din Australia, Anglia, Austria şi Argentina, de obicei studenţi la Medicină Veterinară. Fiecare rămâne aici cam şase luni. Jana pregăteşte câte o masă românească, iar eu, ca să pot vorbi cu ei, am învăţat engleza", povesteşte Mihai zâmbind.
„Rădăcinile ne cheamă acasă"
Mihai şi Jana menţin permanent contactul cu România, prin internet şi prin programele TV de acasă.
Deşi se simt foarte bine la fundaţie, ei au decis să revină acasă. „Ne este foarte bine aici, am cunoscut lume de treabă, am învăţat multe lucruri despre maimuţe, dar rădăcinile ne cheamă acasă", spune Jana.
Proprietara fundaţiei, catalana Olga Feliu, recunoaşte că nu ştie cum se va descurca fără ei, „deoarece, pentru două salarii plătite, organizaţia primeşte servicii ca şi cum ar avea patru angajaţi, românii pricepându-se la toate".
Primatele provin de la proprietari care le deţineau ilegal

Animalele exploatate, salvate
Centrul Mona, aflat într-o zonă verde din apropierea oraşului Girona, are ca obiect de activitate salvarea maimuţelor provenite din circuri şi de la proprietari care le deţineau ilegal. La fundaţie, primatelor li se asigură condiţii asemănătoare cu cele din viaţa în libertate. Ele sunt îngrijite cu ajutorul voluntarilor, mulţi dintre ei străini, şi al celor doi angajaţi permanenţi români. Fondurile necesare sunt obţinute de la iubitorii de animale, care donează câte 15 euro pe lună de persoană.
Majoritatea maimuţelor sunt periculoase
Cimpanzeii ajung în momente diferite la rezervaţia fundaţiei şi, până se adaptează, sunt ţinuţi în cuşti separate. Nu pot fi atinşi de voluntari, majoritatea primatelor fiind periculoase. De aceea, când se apropie ora de primire a hranei, maimuţele sunt trimise către locul de joacă, iar îngrijitorii introduc mâncarea în minirezervaţie.
Vizitatorilor nu le este permis să se apropie de gard, trebuind să se menţină la o distanţă de cel puţin cinci metri. Când li se fac poze, mulţi cimpanzei se aşază cu burta în sus.