Trupul unui român zace de 24 de zile la morgă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupul unui român zace de 24 de zile la morgă
Trupul unui român zace de 24 de zile la morgă

Pădurarul Ioan Negură (47 de ani) a decedat într-un accident de muncă, strivit de un copac. Corpul neînsufleţit al unui român originar din Gura Humorului a fost „uitat” de compania spaniolă la care lucrase la morga unei firme de servicii funerare.

Ioan Negură (47 de ani) s-a angajat acum câteva luni ca pădurar la o firmă spaniolă şi îşi desfăşura activitatea în localitatea Ortigueira, din Galicia. La 1 septembrie 2009, el a suferit un accident de muncă şi a murit strivit de un arbore care s-a prăbuşit peste el, în timpul orelor de lucru.

Firma angajatoare nu a anunţat familia românului despre deces, rudele fiind înştiinţate de unul dintre colegii bărbatului. La două zile de la tragicul eveniment, familia lui Ioan Negură nu ştia nimic despre locul unde se afla trupul acestuia. Fiica sa a contactat atât Ambasada României din Spania, cât şi asociaţia „Punte Culturală între România şi Galicia“, încercând să afle unde se găseşte cadavrul tatălui ei.

Preşedintele asociaţiei româneşti din Spania „Punte Culturală între România şi Galicia“, Ion Stan, a încercat să contacteze firma angajatoare, însă nu i s-a răspuns la telefon. „Am sunat la toate spitalele din zonă, încercând să dau de urma lui Ioan Negură. Am aflat că trupul românului se află la morga unei firme de pompe funebre din Ortigueira“, spune Ion Stan. Pentru a atrage atenţia asupra cazului, Ion Stan a organizat o conferinţă de presă. „Principala noastră dorinţă este ca acest om să fie repatriat şi înmormântat în ţara sa natală. De asemenea, familia va trebui despăgubită cu cei 30.000 de euro care i se cuvin, conform legii“, a declarat Ion Stan.

În cazul decesului cauzat de un accident de muncă în Spania, familia victimei poate obţine o pensie în valoare de 50% din valoarea ultimului salariu al lucrătorului, o indemnizaţie egală cu şase pensii şi un ajutor de înmormântare. Legislaţia spaniolă nu prevede obligaţia asigurării cheltuielilor aferente repatrierii corpului neînsufleţit.

„Cei de la firmă nu-mi răspund la telefon“

Consulul din Bilbao, Florin Ghica, în circumscripţia căruia se găseşte comunitatea Galicia, a aflat despre caz la 3 septembrie, după ce a fost contactat de fiica lui Ioan Negură.

„A doua zi, i-am transmis acesteia datele aflate de la autorităţile spaniole şi i-am descris procedurile de repatriere. Am sunat la firma spaniolă, iar de aici mi s-a spus că, într-adevăr, Florin Negură (n.r. fratele celui decedat) a sunat, dar că reprezentanţii companiei analizează situaţia, pentru a vedea cum vor acţiona. Din acel moment, nu mi-a mai răspuns nimeni la telefon. Dacă cei de la firmă vor continua să nu răspundă, nu ştiu ce altceva aş mai putea face pentru familie“, spune Florin Ghica.

image
image

M-a deranjat atitudinea consulatului român şi faptul că nu s-a implicat în soluţionarea acestui caz. Nici firma la care lucra românul decedat nu a rezolvat situaţia.

image


Ion Stan
preşedintele unei asociaţii româneşti

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite