Trocul crizei economice: chiria se plăteşte cu servicii casnice sau sexuale ori cu ore de meditaţii sau masaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele cinci luni ale anului 2008, creditele acordate de băncile spaniole pentru cumpărarea de locuinţe au fost cu 40% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru cei

În primele cinci luni ale anului 2008, creditele acordate de băncile spaniole pentru cumpărarea de locuinţe au fost cu 40% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru cei care nu pot îndeplini condiţiile impuse de bănci la acordarea unui credit, închirierea rămâne singura soluţie. Însă, preţul chiriilor la apartamentele din marile oraşe a crescut simţitor.

O cameră în centrul Madridului sau al Barcelonei costă în jur de 500 de euro. Cei mai afectaţi sunt tinerii studenţi sau imigranţii care, în lipsa unui contract de muncă, nu pot solicita ajutor din partea statului pentru accesul la o locuinţă. A găsi o cameră la un preţ acceptabil este practic imposibil, iar atât cei care caută, cât şi cei care oferă, au găsit soluţia la problemă. Anunţuri precum "ofer cameră în schimbul ..." sau "caut cameră contra serviciilor…" au apărut în ultimele luni în majoritatea site-urilor imobiliare din Spania.

Plata "în natură"

"Ofer spre închiriere o cameră pentru o tânără cu venituri proprii. Toate cheltuielile le plătesc eu, în schimbul unei relaţii intime, sporadice şi discrete. Sunt student, am 30 de ani. Limitele le marcăm împreună, discreţie totală." Deşi cel mai des întâlnite sunt anunţurile prin care, în schimbul unei relaţii intime, se oferă locuinţă, nu lipsesc nici ofertele de camere "plătite" cu servicii casnice, munca la negru în firma proprietarului sau chiar cu meditaţii la engleză.

"Ofer cameră unei persoane care, în schimb, doreşte să lucreze trei ore în firma mea. Serviciu foarte comod, nu trebuie decât să răspundă la telefon. Nu se cere experienţă", spune un patron din Sevilla. Sau : "Se caută secretară, cu jumătate de normă. În loc de salariu, cedez o cameră. Orarul de lucru este de la 10.00-14.00. sau la alegere, de la 17.00 la 20.00. Pentru orarul complet, plătesc 300 de euro şi o camera gratis." Ofertă pe care proprietarul o consideră avantajoasă pentru angajat, având în vedere că salariul minim în Spania este de 600 de euro.

Dacă există ofertă există şi cerere

Dacă în ultimele luni asemenea oferte s-au înmulţit şi diversificat, şi profilul chiriaşului s-a schimbat. Majoritatea celor care căutau locuinţe gratuite erau femei imigrante, care ofereau în schimb servicii menajere. Anunţurilor de tipul "caut cameră fără să plătesc chiria, pot face curăţenie 2-3 ore pe săptămână sau am grijă de bătrâni ori copii, sunt străină, din UE", le fac concurenţă cele ale bărbaţilor care îşi oferă serviciile:"Bună, sunt un tânăr în vârstă de 32 de ani, caut o cameră gratis, în schimb, mă ocup de treburile casei, de curăţenie, de cumpărături." Iar altul, ca să nu cheltuiască banii pe chirie, îi propune proprietarului o sedinţă zilnică de masaj.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite