"Trenul vacanţei", asaltat de şuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hoţii de buzunare români operează nestingheriţi în trenurile regionale care duc turiştii de pe aeroportul din Barcelona pe coasta catalană. Modalitatea de operare este simplă: se

Hoţii de buzunare români operează nestingheriţi în trenurile regionale care duc turiştii de pe aeroportul din Barcelona pe coasta catalană.

Modalitatea de operare este simplă: se identifică persoana vulnerabilă şi se înghesuie la urcarea în tren. În aglomeraţie, fiecare poate fi îmbrâncit, atins şi uşurat de portmoneu. Băieţii români sunt îmbrăcaţi impecabil, poartă ochelari şi nu atrag atenţia.

Cel mai vizat şi sătul să prindă români este un agent de pază al gării din Tarragona, angajat la firma privată Adif, care asigură ordinea şi paza pe peron. "În timpul verii, primim sute de reclamaţii. Dacă îi prindem, în câteva ore sunt înapoi", se plânge agentul care a dorit să rămână anonim.

"În primul rând este greu să-i prindem, pentru că în îmbulzeală cum operează ei, teoretic, oricine poate fi hoţul. Eu nu am dreptul să arestez pe nimeni doar pe baza mărturiei victimei. Cel mult fac un proces verbal şi atât", asigură paznicul.

Paznicul are în camera de supraveghere poze cu toţi infractorii căutaţi de lege. "În cazul în care au fost totuşi prinşi sunt duşi la secţie, iar apoi, după câteva ore, sunt eliberaţi. Închisorile sunt pline, nu vor să se complice cu hoţii de buzunare. Dacă fură sub 400 de euro, nu fac închisoare şi se întorc din nou pe peron", dezvăluie paznicul.

Operează atunci când nu e patrulă

Pe ruta cea mai scurtă, Tarragona-Altafulla, satul staţiune fără punct de control, cad cele mai multe victime. În 12 kilometri se produce furtul, iar hoţii coboară în gara nesupravegheată. În urmă cu două veri, datorită plângerilor tot mai dese, în gară a fost instaurată o patrulă a poliţiei.

Anul acesta lipseşte, iar hoţii speculează neatenţia autorităţilor. Poliţia locală din Altafulla, contactată de ziarul "Adevărul", nu a dorit să comeneze.

Nici poliţia din Tarragona sau garda civilă nu au date precise şi se arată surprinşi de amploarea incidentelor. Fiecare instituţie se leapădă de datoria de a asigura siguranţa în jurisdicţia căilor ferate şi aruncă vina în ograda celuilalt.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite