Trăieşte singur pe cea mai mare plantaţie de migdali din Aragon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai 23 de ani, Daniel Ionuţ Ilie este un "arendaş" român în Spania şi munceşte singur la întreţinerea celei mai mari culturi de migdale din Aragon. Dâmboviţeanul locuieşte singur

La numai 23 de ani, Daniel Ionuţ Ilie este un "arendaş" român în Spania şi munceşte singur la întreţinerea celei mai mari culturi de migdale din Aragon. Dâmboviţeanul locuieşte singur şi munceşte într-un sat din inima Aragonului.

În ciuda faptului că îi merge foarte bine, în glumă se compară cu Daniel Sihastrul. "În Spania, parcă am trăit 23 de ani de singurătate, aşa simt. Nimeni nu-mi poate plăti tinereţea pierdută pe aici", spune Daniel şi completează: "Nu mă plâng, ba chiar spun că am avut noroc faţă de alţi români. Patronul meu, medic stomatolog, a cumpărat un teren de 56 de hectare. Cultivarea migdalelor este pentru el o pasiune".

Cu ochii pe şapte milioane de euro

Proprietarul a făcut investiţii de şapte milioane de euro. Maşinile de cules sunt de ultimă generaţie. Daniel a învăţat, pe lângă întreţinerea pomilor, cum să menţină temperatura optimă pe cele 56 de hectare.

"Iarna montez în jurul plantaţiei şapte aeroterme care produc o perdea de aer cald şi menţin temperatura constantă la 18-20 de grade, deasupra şi printre copaci, chiar dacă afară sunt 5-10 grade Celsius. Irigaţiile sunt programate de un calculator, că tot vorbim de civilizaţie", spune Daniel.

Ajutat tot de români

Românul recunoaşte că, uneori, are nevoie de ajutor. "Cele 300 de tone de almendre, un soi de migdale dulci, trebuie depozitate rapid pentru că se usucă repede. Când este mult de muncă, mai angajez 4-5 români".

Munceşte de la 6.00 dimineaţa până la 3.00 după-amiaza şi câştigă în jur de 1.300 de euro lunar. "La început, nu-mi găseam locul. Casa are toate dotările, dar tot pustiu e. Ca la mănăstire, nu calcă picior de om străin". Patronul l-a ajutat să intre în fanfara satului. "Cu 700 de euro, mi-am cumpărat un clarinet şi cânt în fanfară". Românii cu care mai bea câte o cafea râd de el, pentru că uneori cântă la înmormântări: "Da, e adevărat, dar eu cânt muzică simfonică.

Ce, se compară Beethoven cu Guţă?"

Am nişte rude prin satele vecine, dar le văd rar, pentru că, dacă mă prind, mă lasă fără bani
Daniel Ionuţ Ilie,
muncitor în agricultură, Spania

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite