Tinerii şomeri, plătiţi să meargă la cursuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SPANIA. Şcolile-atelier din Spania reprezintă o şansă pentru tinerii fără studii de a învăţa o meserie.

Ei primesc de la stat un ajutor lunar de 525 de euro. Se pot înscrie la aceste cursuri gratuite doar tinerii înscrişi pe listele de şomaj, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani.

„În primele şase luni, cursanţii sunt plătiţi cu şase euro pentru fiecare zi de asistenţă, apoi beneficiază de 525 de euro lunar”, explică directoarea şcolii, Roser Puig.

Şomer la 18 ani, românul Paul Hartig se pregăteşte să devină zidar şi să-şi reia studiile abandonate acum trei ani. El s-a înscris la şcoala-atelier din L´Espulga de Francoli la insistenţele unui prieten.

S-a lăsat de şcoală, acum regretă

Timp de doi ani, cei înscrişi la cursuri sunt pregătiţi teoretic, dar mai ales practic, pentru a se putea angaja ulterior. Pentru a se prezenta la examenul de bacalaureat, Paul studiază câte două ore pe zi materiile la care a renunţat când era elev.

„Am venit în Spania la 12 ani şi am trecut în clasa a VI-a. A trebuit să repet clasa a VIII-a şi m-am lăsat de şcoală”, spune Paul, originar din Bistriţa-Năsăud.

În primii şase ani petrecuţi în Spania, a locuit în Andaluzia, însă a fost nevoit să-şi urmeze părinţii în Catalunya, acum un an. Despre Paul, profesorii au numai cuvinte de laudă. „Nu chiuleşte şi îşi dă tot interesul să înveţe”, explică Jaume Pons, profesorul care-i învaţă tainele zidăritului pe cursanţii din L´Espulga de Francoli.

În prezent, în cele aproximativ 25 de ore săptămânale de practică, ucenicii lucrează la reabilitarea tuturor clădirilor din cartierul vechi al oraşului. 

Cu banii plătiţi de statul spaniol, românul doreşte să urmeze contra cost şi cursurile de mecanici auto, pentru a-şi putea deschide propriul atelier. Astfel, dacă afacerea va merge bine, tânărul Paul Hartig se va putea gândi să îşi întemeieze o familie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite