Ţiganii din Italia, în drum spre Spania?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parerile românilor din Castellon sunt impartite "La situaţia de nesiguranta a tiganilor din Italia s-a ajuns din cauza indiferenţei autorităţilor locale, care au permis concentrarea

Parerile românilor din Castellon sunt impartite

"La situaţia de nesiguranta a tiganilor din Italia s-a ajuns din cauza indiferenţei autorităţilor locale, care au permis concentrarea rromilor în tabere ilegale, fără să ia nicio măsură", susţine preşedinta Asociaţiei Imigranţilor din Ţările de Est (AIPE). Angela Placsintar se teme de o venire masivă în Castellon a rromilor din Italia.

"Este mai uşor ca ţiganii expulzaţi să vină în Spania, deoarece în România nu au din ce trăi", a adăugat preşedinta AIPE.

Pe de altă parte, Daniel Ioniţă, preşedintele Asociaţiei Românilor din Castellon, Valencia şi Alicante, susţine: "Unii dintre ei vor veni aici, dar nu chiar atât de mulţi încât să ne speriem. Alţii vor merge în alte ţări europene, dar majoritatea se va întoarce acasă". Potrivit lui Daniel Ioniţă, problema din Italia a apărut din cauza reacţiei întârziate a guvernului, spre deosebire de Spania, unde grupurile de ţigani se află deja în vizorul autorităţilor.

Întrebat de redactorii "Adevărul" despre posibila venire a românilor din Italia în Spania, consulul României în Castellon, Liviu Popa, a declarat: "Toţi cetăţenii europeni au dreptul la liberă circulaţie pe teritoriul UE. Nu am niciun semnal despre o sosire masivă a românilor din Italia către Spania.

Nu cred că dacă o caravană de maşini ar fi trecut frontiera sau dacă s-ar fi dublat numărul persoanelor care vin cu autocarele din Italia, autorităţile spaniole nu ar fi sesizat şi nu ne-ar fi anunţat".

Unii rromi din Spania se întorc în România

Preşedinta Asociaţiei Rrome O del Amenta, din Castellon, Ochiţa Păun, consideră că toţi rromii sunt priviţi cu ochi răi din cauza evenimentelor neplăcute din Italia. "Rromii din Castellon, pe care îi reprezint, lucrează în agricultură. Nu trebuie să plătim toţi pentru greşelile unui guvern care nu a ştiut să ia măsuri la momentul potrivit împotriva delincvenţei", afirmă Ochiţa.

Conform preşedintei asociaţiei, aceleaşi probleme au apărut şi atunci când s-a mediatizat cazul Mailat. "Sunt sigură că rromii din Italia nu vor veni în Spania. Mulţi dintre cei care locuiau aici şi-au lăsat casele şi au renunţat la dreptul de muncă pentru a se întoarce în România, deoarece au înţeles că oriunde în lume vor fi trataţi la fel. În plus, proiectele de integrare pentru rromi, iniţiate în România, i-au determinat să se întoarcă acasă", precizează Ochiţa.

Ea consideră că, în prezent, comunitatea rromă din Spania suferă din cauza acestor evenimente şi crede că multe persoane nevinovate sunt condamnate la o viaţă dură, doar pentru că aparţin acestei etnii.

"Nu veni în Castellon! Nici noi nu mai avem de muncă!"

Din sondajul realizat de către reporterii "Adevărul" printre românii din Castellon, reiese faptul că aceştia îşi sfătuiesc prietenii şi rudele din Italia să nu se îndrepte spre Spania, deoarece nici situaţia de aici nu este roz.

"Nu pot să le spun prietenilor să vină în Castellon. Ofertele de muncă sunt aproape inexistente în momentul de faţă şi abia putem noi, cei de aici, să ne descurcăm", spune Mihai Agigea, 41 de ani, originar din Cuza-Vodă, Galaţi.

Magdalena Radu, 58 de ani, originară din Doiceşti, Dâmboviţa, nu mai lucrează de câteva luni şi are în plan să se întoarcă acasă: "De două luni nu mai muncesc. Mi-a trecut prin cap să plec în Italia, unde am doi băieţi, însă am renunţat la idee. În schimb, aceştia vor să vină în Castellon. Niciuna dintre aceste ţări nu mai este o soluţie pentru problemele noastre. Până la urmă, cred ca vom merge în România."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite