Ţiganii din Castellon şi-au deschis brutărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul a avut loc chiar de 1 Decembrie, la Burriana. Magazinul este un proiect finanţat de către o asociaţie a rromilor şi are ca scop instruirea ţiganilor români, dar şi a spaniolilor, pentru meseria de patiser şi brutar.

De Ziua Naţională a României, ţiganii din localitatea Burriana, Castellon, au inaugurat primul cuptor de covrigi din zonă.

Conceput ca un proiect finanţat de către asociaţia rromilor „O de la Menta”, cuptorul va fi nu doar un loc de muncă pentru şase persoane, ci va funcţiona şi ca un atelier în care doritorii, atât spanioli, cât şi români, pot învăţa să prepare pâinea, covrigii sau produsele de patiserie tipic româneşti. „Am făcut acest proiect deoarece am vrut mereu să arătăm că ţiganii nu sunt doar infractori, ci şi muncitori”, spune Ochiţa Păun, preşedinta asociaţiei ţiganilor „O de la Menta”.

Regulat, un maistru patiser spaniol va instrui personalul românesc în tainele preparării aluatului, după reţete iberice. „Pe moment, la cuptor avem angajaţi trei maiştri patiseri din România, iar trei ucenici spanioli învaţă să prepare pâinea în stil românesc. Pe viitor intenţionăm să creăm aici 10 locuri de muncă”, adaugă Ochiţa Păun.

Un covrig costă 25 de cenţi

La cuptorul ţiganilor se pregătesc zilnic covrigi, pâine, franzele, cornuri şi poale-n brâu. Un cozonac se vinde cu 4,5 euro, în timp ce patru covrigi costă un euro, iar o franzelă, 70 de cenţi.

„Pentru început, angajaţii vor avea un salariu de 800 de euro, noi intenţionând să facem un efort în aşa fel încât, pe viitor, salariile să iasă din profitul obţinut din vânzări”, explică preşedinta de la „O de la Menta”.

La inaugurarea brutăriei a participat şi primarul din localitatea Burriana, Manuel Blasco Balaguer, care a gustat, pentru prima dată, sarmalele româneşti. „Am auzit mereu vorbindu-se de această mâncare, dar niciodată nu mi-am închipuit că poate fi aşa de delicioasă”, a mărturisit, zâmbind, primarul.

Pentru a sărbători momentul, ţiganii au preparat 3.000 de sarmale, mititei, pateuri cu brânză, covrigi, cozonaci, poale-n brâu şi alte produse de patiserie, specific româneşti, pe care le-au oferit invitaţilor. Seara, au servit sarmale celor care au sărbătorit ziua de 1 Decembrie, la Teatrul din Castellon.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite