Ţigani spanioli din Alicante, în război cu un grup de rromi din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de acum doi ani, la marginea oraşului Alicante, grupuri de ţigani români şi-au instalat corturile pe străzi. Locuitorii din zonă s-au unit, recent, pentru a protesta împotriva

Încă de acum doi ani, la marginea oraşului Alicante, grupuri de ţigani români şi-au instalat corturile pe străzi. Locuitorii din zonă s-au unit, recent, pentru a protesta împotriva acestora.

Încă de acum o săptămână, spaniolii ce locuiesc în cartierul Juan XXIII, de la periferia oraşului Alicante, s-au organizat în grupuri, pentru a patrula străzile din zonă, cu scopul de a-i împiedica pe ţigani să-şi mai întindă corturile. După câteva zile, "Poliţia Locală a reuşit să-i îndepărteze pe ţigani, însă, acum două zile au revenit şi au mai adus cu ei şi alţii", spune Manolo Medina Garrido, preşedintele Asociaţiei de locatari.

Pepe Garcia, 68 de ani, locuieşte în această parte din Alicante încă de când s-a căsătorit, acum 43 de ani. Bărbatul, împreună cu vecinii săi şi cu soţia sa, a fost cel care a tras semnalul de alarmă. "Nu mai putem! Dacă ar fi liniştiţi şi nu ar face atâta mizerie, cred că nu ne-am fi revoltat. Dar ei îşi fac necesităţile în stradă, nu folosesc tomberoanele de gunoi, dorm pe saltele la intrările în blocuri sau chiar în mijlocul străzii, se îmbată şi apoi începe scandalul", spune indignat bărbatul.

Săptămâna trecută s-au reunit de două ori pentru a protesta, dar, în timpul ultimei manifestaţii, un ţigan a dat cu maşina peste doi minori spanioli. Din acel moment, spiritele s-au încins, iar locuitorii autohtoni au promis că nu vor înceta până nu va dispărea şi ultimul ţigan român din zonă.

"Eu nu am fost niciodată rasistă, dar acum sunt. Mi-e ciudă de cum arată cartierul nostru. Mulţi comercianţi din zonă şi-au lăsat magazinele şi au plecat, deoarece ţiganii le furau deseori marfă, iar piscina publică a fost închisă. Străzile erau curate, pe de o parte şi pe cealaltă erau plantate flori. Acum suntem inundaţi de mizerie şi de coji de seminţe", declară Teresa Gomez, funcţionară la primăria din Alicante.

Pe de altă parte, Radu Vasile, din Ţăndărei, care locuieşte de mai mult de şase ani în cartier spune că nu este adevărat ceea ce spun spaniolii. "Vor doar să ne zgornească de aici. Nu e chiar aşa de mult scandal şi dormim în stradă pentru că nu avem unde să mergem", spune bărbatul. Ţiganii români spun că lucrează în agricultură, la cules de struguri, ceapă, sunt prost plătiţi, dar aşteaptă să înceapă munca, pentru a pleca din zonă.

Spaniolii din cartier au declarat că pe 21 şi 22 august se vor reuni din nou, pentru a protesta împotriva acestei injustiţii. "Dacă nu se vor lua măsuri nici apoi, vom lua saltele noastre şi ne vom instala în faţa primăriei.

Răspunsul la problema noastră a fost întotdeaună acela că ţiganii nu fac nimic ilegal. Nici noi nu vom încălca legea dacă vom dormi, mânca şi ne vom satisface nevoile în faţa primăriei", afirmă Teresa Gomez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite