Tenerife: Primar acuzat de incitare la rasism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Isaac Valencia, primarul localităţii La Orotava, Tenerife, a fost denunţat în data de 1 decembrie, pentru declaraţiile calomnioase, rasiste şi xenofobe, făcute în timpul unui congres din

Isaac Valencia, primarul localităţii La Orotava, Tenerife, a fost denunţat în data de 1 decembrie, pentru declaraţiile calomnioase, rasiste şi xenofobe, făcute în timpul unui congres din Insulele Canare. Primarul a afirmat că întreaga coastă a Insulelor Canare ”se află la cheremul oricărui arab care vine” şi că “în orice moment, insulele pot fi invadate de arabi”.

Personalităţile politice spaniole din Canare au luat imediat atitudine şi au anunţat că nu sprijină şi nu sunt de acord cu declaraţiile rasiste şi xenofobe ale primarului din La Orotava, cerând scuze Marocului pentru jignirea adusă.

Consulul Marocului în Tenerife, Abderrahman Leibek, a acceptat scuzele, considerând declaraţia primarului Isaac Valencia drept ”nefericită” şi ”inoportună”, însă a semnalat că această atitudine se regăseşte şi în alte regiuni ale Spaniei.

În data de 1 decembrie, purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist din Spania, avocatul Gustavo Matos, a depus însă un denunţ împotriva primarului din localitatea La Orotava, în calitate de ”persoană fízică şi cetăţean din Tenerife”, acuzându-l pe compatriotul său de incitare la manifestări rasiste şi xenofobe.

Conform articolului 510 din Codul Penal, incitarea la discriminări pe motive rasiale se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani şi plata unei amenzi.



Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite