Teatru românesc în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul "Radu Stanca", din Sibiu, a participat la cea de-a 54-a ediţie a Festivalului de Teatru Clasic de la Merida, desfăşurat în Spania, în lunile iulie şi august. Sibienii au fost

Teatrul "Radu Stanca", din Sibiu, a participat la cea de-a 54-a ediţie a Festivalului de Teatru Clasic de la Merida, desfăşurat în Spania, în lunile iulie şi august. Sibienii au fost prezenţi în cadrul evenimentului cu piesa "Electra", după Sofocle şi Euripide, în regia lui Mihai Măniuţiu.

Spectacolul are la bază tragediile omonime scrise de Sofocle şi Euripide. Povestea răzbunării Electrei, aşa cum se face cunoscută în tragedia greacă, a fost spusă pe scena spaniolă de actorii Mariana Prescan, Marian Râlea şi Ioana Crăciunescu, pe ritmuri arhaice româneşti.

Grupul "Iza", din Maramureş, a însoţit pe scenă actorii sibieni, prin prezenţa muzicii populare interpretată live. Textul spectacolului a fost subtitrat în limba spaniolă. "Ceea ce face din această "Electra" un eveniment este viziunea personală a unui mit vechi, recuperat pentru contemporaneitate […] care vorbeşte de dreptate, nu de răzbunare", a explicat Mănuţiu.

Regizorul Mihai Mănuţiu şi-a prezentat piesa la numeroase festivaluri internaţionale, la Bruxelles, Lisabona, Sarajevo sau Limoges. De asemenea, "Electra, după Sofocle şi Euripide" va fi prezentată în curând, în cadrul unui turneu, în mai multe ţări ale Europei: Italia, Franţa şi Polonia.

Festivalul are tematică greco-latină

Evenimentul de la Merida, numit şi "Festivalul secolului XXI", a oferit publicului reprezentaţii de teatru, dans şi muzică. Programul a fost concentrat în jurul operelor autorilor clasici greci şi latini, dar a conţinut şi lucrări dramatice cu tematică greco-latină.

Anul acesta, festivalul din Spania a fost gazda unor producţii de excepţie, printre care "Troienele", de Euripide, "Miles Gloriosus", de Plaut, "Oedip Rege", de Sofocle, "Ajax", de Sofocle, "Electra" de Sofocle şi Euripide, "Timon din Atena", de Shakespeare, "Prometeu", de Eschil, "Vieţi paralele", de Plutarh, spectacole care aparţin companiilor teatrale din Spania, Portugalia, Grecia şi România.

Spaţiul de desfăşurare a fost Teatrul şi Amfiteatrul Roman, care dispune de 2.950 de locuri şi Alcazaba Arabe. "Electra" a luat cele mai multe premii la Festivalul de la Merida. Actriţa principală, Mariana Presecan a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, iar Mihai Măniuţiu, a câştigat Premiul pentru regie şi scenografie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite