Studenţii din România nu au gânduri de plecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care termină o facultate nu-şi mai doresc să părăsească ţara. Absolvenţii cursului superior au început să-şi cunoască drepturile, cei mai mulţi dintre ei dorind să-şi

Tinerii care termină o facultate nu-şi mai doresc să părăsească ţara. Absolvenţii cursului superior au început să-şi cunoască drepturile, cei mai mulţi dintre ei dorind să-şi clădească o carieră în România.

Fie că au terminat o facultate de stat, fie una particulară, toti sunt convinşi că, în prezent, ţara noastră  poate oferi locuri de muncă bine plătite, care să le confere o stabilitate financiară şi care să pună bazele unei cariere înfloritoare.

“Din cauza situaţiei critice din Spania şi Italia, absolvenţii nu mai vor să lucreze în aceste ţări. Ei sunt atraşi de job-urile din România. Ba, mai mult, consider că tinerii îşi pot găsi foarte repede un loc de muncă”, ne-a spus Dumitru Pelican, director executiv la Agenţia Municipală de Muncă din Bucureşti.

De asemenea,  agenţii angajatori trebuie să ţină pasul cu actualii şi viitorii absolvenţi de facultăţi deoarece îşi doresc sporuri salariale conforme cu munca depusă”, a mai adăugat Pelican.

Burse de specializare în străinătate

Mulţi dintre studenţii intervievaţi de noi au specificat că şi-ar dori să plece din România pentru specializări în anumite domenii, dar şi pentru a-şi putea adăuga în CV noi cursuri.

Majoritatea au spus că nu intenţionează să părăsească ţara după finalizarea studiilor, pentru că nu au legături care să-i ajute să se stabilească în Spania sau Italia. Unii dintre studenţi au spus că nu se poate adapta unui mediu străin. Câţiva dintre ei nu ştiu încă ce vor face după terminarea studiilor şi aşteaptă să vadă ce schimbări se vor mai face pe piaţa muncii din România.

De exemplu, Adrian L., student la Geografie, anul III, Universitatea Bucureşti, a spus că, deşi nu este foarte mulţumit de profilul facultăţii pe care o urmează, nu are de gând să plece din ţară după terminarea cursurilor. El consideră că este suficient de descurcăreţ pentru a putea realiza ceva pe plan profesional şi în România. Aşa că nu este necesar să părăsească ţara.

Ar pleca din ţară pentru bani mai mulţi

Totuşi, există şi tineri profund dezamăgiţi de sistemul de învăţământ românesc. Pimul lor gând, după terminarea facultăţii, va fi să părăsească ţara în orice condiţii. Cu toate acestea, ei mai speră încă la o schimbare în bine a sistemului.

Theodora  M., studentă la Facultatea de Litere, Studii de europene, vrea să plece. Ea consideră că nu are prea multe şanse în ţară. Pentru ea, factorul important în luarea acestei decizii sunt banii. Studenta consideră că dacă ar lucra în Spania sau Italia, ar avea un salariu mare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite